Egy fesztivál, melytől több leszel – Szeptemberben lesz a XII. Ars Sacra fesztivál

Egy fesztivál, melytől több leszel – Szeptemberben lesz a XII. Ars Sacra fesztivál

Share this content.

Forrás: Ars Sacra Fesztivál
Budapest – A fesztiválok idejét éljük, melyek között a már tizenkét éves, nemzetközi minősítéssel rendelkező Ars Sacra fesztivál egyedi. Segít meglátni, amit rohanó világunkban nehezen veszünk észre, kiemel a hétköznapokból, és rámutat a személyes Istenre, aki áthatja teremtett világunkat.

Mottó: „Tekints az égre, és lásd meg!” (Jób 35,5)

Az Ars Sacra Alapítvány a kultúra meghatározó szereplőit és intézményeit kéri fel országos szinten, hogy csatlakozzanak a zsidó–keresztény kultúrkörhöz kapcsolható művészeti alkotások bemutatásához. Ebben az évben több mint 100 településen közel 600 ingyenes program várja a látogatókat 11 műfajban. Színvonalas zenei kínálatot, kiállításokat, irodalmi esteket, színházi és szakmai előadásokat, sétákat, tárlatvezetéseket, lelki és gyerekprogramokat találnak az érdeklődök a 40 ezer példányban nyomtatott programfüzetben és a honlapon.

Az Ars Sacra Alapítvány minden év szeptember harmadik szombatján a Kulturális örökség napjainak szervezőivel összefogva meghívja a történelmi egyházak képviselőit, hogy nyissák meg templomaik kapuját, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket. A Nyitott templomok napja kezdeményezéshez 50 település 100 temploma csatlakozott Abasártól Vizsolyig két határon túli településsel, Csíksomlyóval és Csíkszentkirállyal.

Az Ars Sacra fesztivál keretein belül harmadik alkalommal kerül megrendezésre az Ars Sacra filmfesztivál. Bár nevéhez hű marad, nem leszűkíti, inkább kibővíti a szentség, a szakrális téma fogalmát. A beérkezett 83, két évnél nem régebbi filmből mintegy fél tucat a szomszédos, magyarlakta országokból érkezett. Az öttagú zsűri – Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Dombrovszky Linda filmrendező, Komlósi Orsolya producer és Gőbel Ágoston újságíró – döntése alapján a filmrajongók 44 alkotással ismerkedhetnek meg a Tabán Moziban (1016 Budapest, Krisztina körút 87–89.) 2018. szeptember 16. és 23. között, a 16:00–20:00 óráig tartó ingyenes vetítéseken.

Az Ars Sacra fesztivál ünnepélyes megnyitójára 2018. szeptember 14-én 15 órakor kerül sor a Magyar Nemzeti Múzeumban. 

Köszöntőt mond Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.
Az eseménysorozatot megnyitja Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.
Közreműködik a Solti György Ifjúsági Vonószenekar Bolla Milán vezetésével és a For You acapella énekegyüttes.
Moderátor: Kovács Gergely okleveles posztulátor.
Egyházi fővédnök: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.
Világi fővédnök: Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A fesztivál honlapján folyamatos tájékoztatást adnak a programokkal kapcsolatos információkról, esetleges változásokról.

Evangélikus vonatkozású programok

(Cikkünk megjelenésének idején ezeket tartalmazta a honlap. További alkalmak iránt az Ars Sacra hivatalos oldalán érdeklődjön.)

Szeptember 15.

Szentetornya A Szentetornyai evangélikus templom felújításának ünnepe

A Szentetornyai evangélikus templom külső felújításának alkalmából ünnepi összejövetelt szervez a gyülekezet. Az istentisztelet után helytörténeti kiállításmegnyitó és filmvetítés is lesz a programok között. Minden érdeklődőt és elszármazottat szeretettel várnak.

Szeptember 15.

Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium Mindhalálig 1917

Zenés színmű Gyóni Gézáról, a költő életéről és haláláról. Gyóni remek költő és csodás ember volt, szociálisan érzékeny, erős magyar érzelmű, szókimondó, tiszta lelkű és igaz hitű. Az angol koszorús költők pályázatán Csak egy éjszakára című verse első díjat nyert. Gyóni Géza szerepében: Széplaki Géza. Rendező: Dóczy Péter. Az előadást élőben közvetíti az Ars Sacra Facebook-oldala.

Szeptember 15. 

Budavár Áldjad, lelkem, az Urat!

Szeptember 15.

Kaposvár „Tekints az égre…” – A Szakrális Művészetek Hete kaposvári programjainak ünnepélyes megnyitója

Köszöntőt mond: Pongráczné Győri Boglárka evangélikus lelkész, Szita Károly polgármester és Varga László megyés püspök. Közreműködik a CapPuccini kórus, karnagy: Szili Zoltán.

Szeptember 16.

Budapest A négy történelmi egyház közös zenei áhítata

A zsoltárok közös alapként gazdag választékot kínálnak mind a négy nagy történelmi egyház zenei együtteseinek. Az Isten dicsőségét hirdető zsoltárokat minden kor embere sajátjaként imádkozhatja, énekelheti. Hagyományos műsorunkban idén elsőként a korunkban is élő, virágzó szakralitás bemutatására e bibliai szövegeket kortárs zeneszerzők műveinek előadásában hallgathatjuk, és erőt meríthetünk az isteni jelenlétből.
Bevezetőt mond: Snell György püspök. Moderátor: Hámori Kinga. Zsidó zene: az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Goldmark kórusa, vezényel: Ádám Mária. Ének: Székelyhidi Hajnal, Münczné Kéval Zsuzsa és Raáb Gábor. Orgonán közreműködik: Neumark Zoltán. Katolikus zene: a Budapesti Énekes Iskola kórusa. Művészeti vezetők: Bubnó Tamás és Mezei János. Orgonán közreműködik: Farkas Domonkos. Evangélikus zene: Pax et Bonum Kamarakórus. Művészeti vezető: Thurnay Viola. Református zene: Központi Református Kórus. Vezényel: Berkesi Bogárka és Erdélyi Dániel. Orgonán közreműködik: Szotyori Nagy Gábor.

Szeptember 17–21.

Győr Gyülekezettörténeti kiállítás

Szeptember 18.

Budavár „Bocsáss meg” – Takáts Eszter szólókoncertje

Igehirdetéssel egybekötött könnyűzenei áhítat. „Az immár tizenhat szerzői kiadású lemezzel rendelkező dalszerző, Takáts Eszter a hazai könnyűzenei élet mindig megújulásra képes szereplője, azon kevés női előadó közé tartozik, aki nemcsak szólistaként, hanem dalszerzőként is képes maradandót alkotni.

Szeptember 18.

Cinkota–Budapest Luther: Asztali beszélgetések címmel előadói est

A Luther családi asztalánál elhangzott beszélgetéseknek késői tolmácsolására hívjuk vendégeinket a cinkotai evangélikus tót közösség tájházába. Előadó vendég: Marosán Csaba színművész.

Szeptember 18.

Evangélikus Országos Múzeum Kurátori tárlatvezetés a Luther öröksége című állandó kiállításon

Az evangélikus múzeum új állandó kiállítása 2016 novemberében nyílt. A Luther öröksége cím elkötelezettséget, kultúrát, hitet, toleranciát, önreflexiót és áldozathozatalt takar és azt a sokszínűséget, amely a hazai lutheránusok sajátja.

Szeptember 18.

Luthertől Telemannig - a Recurring Company koncertje: Edőcs Fanni, Haraszti Dóra, Regős Júlia

A nemzetközi versenyen tavaly ezüstöt nyert Recurring Company korhű hangszereken ad ízelítőt abból, hogy az énekszerző reformátor hogyan hatott a következő évszázadok protestáns zenéjére. A csembaló-furulya-viola da gamba hármasa tökéletesen megidézi a barokk hangzásvilágot.

Szeptember 19.

Evangélikus Országos Múzeum Kurátori tárlatvezetés az Iskola a korszakhatáron – A Fasor és az első világháború című kiállításon

Hittrich Ödön – a fasori gimnázium igazgatója – hagyatékában található az a kétszáz tábori lap, levél és fotó, amelyet tanárkollégái és az iskola korábbi diákjai küldtek a frontról igazgatójuknak. Az iskola mint a biztonság és a haza szinonimája jelenik meg a személyes sorokban és sorsokban.

Szeptember 20.

Kaposvár Nevemen szólítottál – Bolyki Balázs és a B4 koncertje

Szeptember 15–23.

Budavár „Tekints az égre, és lásd meg!” (Jób 35,5)

Szeptember 22. 

Óbudai evangélikus templom Gloria in excelsis Deo – A Savaria Barokk Zenekar koncertje

Gloria in excelsis Deo – hangverseny J. S. Bach műveiből. Közreműködők: Jónás Krisztina és Ducza Nóra – szoprán, Kéringer László – tenor, Vitárius Piroska – hegedű, Karasszon Dénes – gordonka és a Savaria Barokk Zenekar. Művészeti vezető: Németh Pál.

Szeptember 23.

Székesfehérvár Erős vár a mi Istenünk! – 80 éves a székesfehérvári evangélikus templom

A Székesfehérvári Ökumenikus Kórus fellép az Ars Sacra fesztivál keretében. Műsorukon: Bachtól a mai szerzők kórusműveiig. Orgonán kísér: Tóka Szabolcs orgonaművész. Karnagy: Dóczi István. A koncert mellett a templom történetének bemutatására is sor kerül.

Szeptember 23.

Győr Zenés istentisztelet a Győri Liszt Ferenc Kórus közreműködésével

Szeptember 23. 

Óbuda Óbudai felekezeti séta

Óbuda változatos vallási életének színtereit járjuk be: Szentháromság-szobor, Szent Péter és Pál-templom, szalézi rendház, zsinagóga, a Kálvin közi református templom és parókia. Felfedezzük az óbudai evangélikus gyülekezetet és az új vallási mozgalmakat. 

Szeptember 23.

Cegléd Johann Pachelbel: Musikalische Sterbensgedanken Zenei halálgondolatok

Johann Pachelbel 1683-ban publikálta felesége és gyermeke váratlan halála után a Musikalische Sterbensgedanken (Zenei halálgondolatok) című, négy korálpartitát tartalmazó kötetét. A művek a ceglédi evangélikus templom Bach-orgonáján szólalnak meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!