Egy gyülekezet, egy ejtőernyő – Isten áldása kísérte a kelenföldiek útját

Egy gyülekezet, egy ejtőernyő – Isten áldása kísérte a kelenföldiek útját

Share this content.

Szöveg: Bedecs Réka, fotó: Rákóczi-Kis Eszter
Balatonszárszó – Az idei évben Reformáció anno címmel került rendezték meg 2017. április 21–23. között a Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség tavaszi gyülekezeti hétvégéjét. A balatonszárszói Andorka Rudolf Evangélikus Konferencia és Missziói Otthon már sokadik alkalommal szolgált ideális környezetként a testi-lelki feltöltődésre vágyóknak.

A péntek estétől vasárnap délutánig tartó együttlét Gáncs Tamás igazgató lelkész áhítatával és Szepesfalvy Ákos gyülekezeti felügyelő köszöntésével indult. Majd megtekinthették és közösen elemezhették Deák Kristóf Mindenki című Oscar-díjas rövidfilmjének egyes elemeit, Luther „Itt állok, másként nem tehetek” kijelentésének fényében.

Ezt követően az este egyszerre könnyed és tartalmas programmal, süteményversennyel zárult. A Prőhle Henrik elnök vezette zsűri Harmati Bélánéval, Blázy Mártával és Portik Ágnessel kiegészülve tett eleget irigylésre méltó feladatának. Majd a bírálat után mindenki számára szabaddá vált az út az édességek szubjektív értékelésére.

A szombat reggeli igei alkalmon Blázy Márta lelkész hívta a közösséget a Jézussal való találkozásra, az emmausi tanítványok történetének segítségével. Ezután Gombkötő Beáta hitoktató lelkész vezetésével a Találkozások egy ejtőernyő alatt című játékos, szabadtéri program keretében nyílt lehetőség egymás oldott hangulatú megismerésére, az újonnan résztvevők befogadására.

A délelőtt folyamán még Blázy Árpád lelkész A reformáció szellemisége címmel tartott előadást, majd a „felügyelők kamarakórusa” (Papp Kinga Marjatta, Kotsits Domonkos, Ittzés András, Szepesfalvy Ákos) adott rövid ízelítőt a reformációhoz kapcsolódó zenei palettáról. Végül pedig Blázy Márta világította meg a reformátori megújulás időszakának hétköznapjait.

A jelenlévők délután a Balaton Balaton-part szépségében gyönyörködhettek, a gyermekek kézműves programon vehettek részt.

Ezután jóízűen fogyaszthatta el mindenki a reformáció korabeli vacsorát, melyet újabb szellemi és lelki táplálék követett. Ennek keretében elsőként ifj. Harmati Béla László művészettörténész, gyülekezetünk másodfelügyelője összegezte a reformáció folyamatához szorosan kapcsolódó, leglényegesebb művészettörténeti vonatkozásokat, majd Bence Gábor karnagy, gyülekezetünk kántora világította meg a reformáció zenei kultúrája kialakulásának egyes német és magyar vonatkozásait.

Az est Gombkötő Beáta igei képmeditációjával zárult, melyet követően a résztvevők kötetlen formában, a balatonföldvári Podmaniczky-pincészet borkóstolójában folytathatták a beszélgetést.

A hétvége zárásaként, a gyülekezet vasárnap a siófoki evangélikusok vendégszerető közösségében ünnepelt istentisztelettel, mely alkalmon Lampért Gábor és Blázy Árpád lelkészek, valamint Bence Gábor kántor végeztek szolgálatot.

Isten áldása kísérte a kelenföldiek útját, és közös reménységünk, hogy e pár szeszélyes áprilisi nap programja bőséges lelki táplálékot adott gyülekezetünk egésze számára.

Képgaléria:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!