„Egy gyülekezetben nem ítélkezünk, minősítünk, moralizálunk” – Egyházi közösségfejlesztési konferencián jártunk

„Egy gyülekezetben nem ítélkezünk, minősítünk, moralizálunk” – Egyházi közösségfejlesztési konferencián jártunk

Share this content.

Szöveg: Kézdi Beáta, fotó: Ménesi Ágoston
Budapest – „Ahány közösség, annyiféle folyamat, de mindvégig ugyanaz a cél. Közelebb Jézushoz. Közelebb Isten rólunk szóló álmához” – mondta Süveges Gergő, aki ezt választotta közösségfejlesztő munkája mottójául. Egyházi közösségfejlesztés 2017 címmel február 17-én egész napos konferenciát rendeztek az egyházi fejlesztők és az NCD Hungary Budapesten, hogy katolikus, református, evangélikus, baptista vezetők, hittantanárok, gyülekezeti tagok tapasztalatokat és tudást szerezzenek arról, hogyan lehet saját közösségeiket fejleszteni.

A két főszervező, az egyházi fejlesztők és az NCD (Természetes Közösségfejlesztés) mögött sokéves tapasztalat van. Az egyházi fejlesztők százas nagyságrendben tartottak vezetés-, képzés-, szervezet-, közösségfejlesztő programokat plébániák, gyülekezetek és szerzetesrendek tagjai számára, míg az NCD Hungary mögött három évtizedes nemzetközi módszertan húzódik meg 86 ország több mint 70 ezer közösségének tapasztalatával (www.ncdchurchsurvey.org).

Igazán jó lehetőség, hogy a Christian A. Schwarz német evangélikus teológus alapította nemzetközi közösségdiagnosztikai és -fejlesztési lehetőséggel 2017-től már a magyarországi keresztény közösségek is élhetnek.

A pénteki egész napos találkozó célja az volt, hogy közös gondolkodásra és tapasztalatcserére hívja – felekezettől függetlenül – mindazokat, akik ma Magyarországon a keresztény közösségek (gyülekezetek, plébániák, lelkiségi mozgalmak, szerzetesrendek stb.) szolgálatában dolgoznak.

Egymást kölcsönösen kiegészítő igazságok

Az első plenáris előadást Pál Feri atya tartotta. Kiemelte, hogy „Isten közösség”, ezért is fontos, hogy fejlesszük egyházi közösségeinket. A katolikus pap, mentálhigiénés szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a közösségeinkben „nem ítélkezünk, minősítünk, moralizálunk, és nem is adunk tanácsot”. Egy közösségben „egymást kölcsönösen kiegészítő igazságok vannak” – mondta az atya, majd hozzátette: nincs olyan, hogy csak egyvalakinek van igaza, mert ha ebből még harc is van, akkor az csupán a hatalom megszerzéséért folyik, nem pedig a közösségért, az esetleges probléma megoldásáért.

Máté-Tóth András professzor, a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékének vezetője a dialógus és a teológia fontosságát emelte ki előadásában, melyet így zárt: „Teológiai dimenzió figyelembevételével lehetséges csupán, hogy ne csak fejlesztés, hanem egyház is legyen.”

Az NCD Hungary képviseletében Süveges Gergő és Margit tartottak rövid bevezető előadást a természetes közösségfejlesztésről, Christian A. Schwarz német teológus módszeréről.

Visszatalálni az emberekhez

A délelőtti rész zárásaként ökumenikus kerekasztal-beszélgetés zajlott Makláry Ákos görögkatolikus parókus, Siba Balázs egyetemi adjunktus (Károli Gáspár Református Egyetem), Fábry Kornél római katolikus pap (Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus), Heizer Tamás (Barnabás Csoport) és Németh Zoltán evangélikus lelkész (a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának vezetője) részvételével a közösségfejlesztés, illetve általában az egyházak előtt jelenleg álló kihívásokról. Németh Zoltán szerint az egyik legfontosabb feladat annak megválaszolása, miként tudunk kilépni a túlélésre való berendezkedésből. De kérdés volt az is, hogy a vezetők, az egyházak hogyan tudnak ma visszatalálni az emberekhez. Megemlítették azt is, hogy ma nemcsak a hívek, de a papok hiánya is feltűnő, és arra is tekintettel kell lenni, mi a mai ember igénye.

A délutáni műhelybeszélgetéseken a többi között a közösségfejlesztés és spiritualitás, a női és férfiközösségek, a közösségvezetés, a szupervízió és a természetes közösségfejlődés kérdéseit vitatták meg a résztvevők kisebb csoportokban.

Nyitottnak lenni

A konferencia zárásaként fiatal keresztény blogok szerkesztői és újságírói – Bazsik Ádám (shoeshine.hu), Gégény István (SZEMlélek blog), Laborczi Dóra (Kötőszó blog), Martí Zoltán (777blog.hu) – vettek részt kerekasztal-beszélgetésben, amelyben a virtuális közösségek, a kereszténység kérdései, a kommentelőkkel való kapcsolat és a témaválasztások adta kihívások kerültek szóba.

A mintegy kétszáz fő részvételével zajlott konferencia fontos lépést jelentett ahhoz, hogy a magyarországi egyház- és közösségfejlesztési gyakorlatban összegyűlő tapasztalatok mind többek közös kincsévé válhassanak. A nagy érdeklődésre való tekintettel megkezdődtek a következő évi konferencia előkészítésének munkálatai. Egyúttal közösségfejlesztéssel kapcsolatos képzés elindítását is tervezik a szervezők. További információk: ncd.hu, illetve egyhazifejlesztes.hu.

A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy megjelent az EFOP-1.3.7-17 A társadalmi kohézió erősítése az egyházak és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével című pályázat, amelyet 2017. március 30-ától lehet benyújtani, és amely nagy lendületet adhat az egyes egyházi közösségeknek fejlesztési elképzeléseik megvalósításához.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!