Zsuppán Sándor: „Egy jó tanár sokat tehet a tudományterületéért”

Zsuppán Sándor: „Egy jó tanár sokat tehet a tudományterületéért”

Share this content.

Szöveg: bdeg.hu, fotó: MTA/Szigeti Tamás
Sopron – Egy-egy kiemelkedő pedagógusszemélyiség meghatározó lehet a diák pályaválasztása, s egész élete szempontjából. A Magyar Tudományos Akadémia támogatja azokat a tanárokat, akik kutatásaikkal hozzájárulnak a közös tudáskincs gyarapításához. A líceum matematikatanára, dr. Zsuppán Sándor másodszor nyerte el a Pedagógus Kutatói Pályadíjat.

A Magyar Tudományos Akadémia a kiemelkedő teljesítményt és komoly szakmai munkát ismeri el a Pedagógus Kutatói Pályadíjjal, amit dr. Zsuppán Sándor, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium tanára is elnyert. Ráadásul már másodszor. A rendkívül komoly és szigorú akadémiai bírák a „Stokes feladat differenciálformákra, kapcsolódó egyenlőtlenségek, konstansok és reprezentációk” című pályamunkáját díjazta. Hétköznapi halandó már a címet sem érti…

Hosszú is lenne elmagyarázni, mi mindenről szól ez az anyag, maradjunk annyiban, hogy a matematikai analízis témakörében készült” – mondta elöljáróban Zsuppán Sándor, aki még az ELTE doktori iskolájában kezdett el behatóbban foglalkozni a matematikai fizikához is közel álló tudományterülettel. Önálló kutatásai során olyan összefüggéseket keres – és talál , amelyek újabb ajtókat nyitnak meg a tudósok előtt. 2009-ben a disszertációja alapján kapta meg az első akadémiai díjat, a másodikért pedig ezt egészítette ki újabb kutatásokkal; tudományos publikációkkal fűszerezte és negyven oldalban összefoglalta mindezt – miközben tanította a matematikáért esetleg nem maradéktalanul lelkesedő licisták százait.

Tudom én, hogy nem mindenki szereti a tantárgyamat, de megbékélek ezzel, ráadásul a diákok érezhetően igyekeznek. Nem érzem soknak, hogy délelőtt tanítok, délután pedig kutatok, hiszen azzal foglalkozhatok, amit szeretek. Nekem a matematika hobbi is, nem elsősorban a számok, hanem az összefüggések miatt” – árulta el Zsuppán Sándor.

A tudósnak még fiatal, pedagógusnak már tapasztalt matematikatanár egy Zala megyei faluban született és már általános iskolában kitűnt fogékonysága a tudományterület iránt. Tanára javaslatára választotta a zalaegerszegi Zrínyi Gimnázium speciális matektagozatát, ahol újabb lendületet kapott tudása és érdeklődése is. Az ELTE Eötvös József Szakkollégiuma volt a következő „otthona”, ahol nemcsak diplomát, feleséget is talált, s ahonnan Sopronba vezetett az útja. Dolgozott a Soproni Egyetemen, óraadó volt a győriben, 2002 óta pedig megszakítás nélkül a soproni líceumban tanítja a matematikát, német nyelven is.

„Egy jó tanár sokat tehet a tudományterületéért” – vallja az akadémiai díjjal elismert pedagógus, aki városszerte híres magas színvonalú óráiról. A matematika még nem ismeri ugyan a Zsuppán-összefüggést, de ez talán csak idő kérdése lesz…  

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!