Egy lépéssel tovább a modernizáció útján: Tanárok innovatív módszerekkel a sikeres diákokért

Egy lépéssel tovább a modernizáció útján: Tanárok innovatív módszerekkel a sikeres diákokért

Share this content.

Szöveg: Az Erasmus+ programban résztvevő pedagógusok
Soltvadkert – Ebben a pályázati évben a soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Iskola immár harmadik alkalommal valósított meg Erasmus+ pályázati programot.

Most hét lelkes pedagógus fogalmazta meg az innováció lehetséges útját, majd valósította meg, miután nyert a pályázatuk. Mindannyian vettek már részt Erasmus+ továbbképzéseken, de folyamatos fejlődésükhöz, módszertani megújulásukhoz fontosnak tartották, hogy további lépéseket tegyenek a „a modernizáció útján”. A résztvevők között nem csupán angol nyelvtanárok, de alsó és felső tagozatos pedagógusok, igazgatóhelyettes is volt, akik korábbi képzéseken már olyan nyelvi szintre értek, hogy célnyelven vehettek részt módszertani kurzusokon. 

Most a következő témákban képezték magukat: drámapedagógia módszerek elsajátítása, a 21. századi nyelvoktatás informatikai eszközökkel, stresszkezelési technikák tanulása, osztálytermi folyamatok menedzselése, módszertani továbbképzés tanítóknak, a finn iskolarendszer tanulmányozása- mindez Exeterben, Cardiffban, Barcelonában, Cambridge-ben, Tamperében az Erasmus+ pályázat anyagi finanszírozásával.

A külföldi továbbképzéseken a pályázók olyan tudást szereztek, amelyek a magyar pedagógiai gyakorlatban még nem találhatóak meg. Többek között modern IKT alapú oktatást lehetővé tevő programokat, applikációkat sajátítottak el, melyekkel a Smart School tantermekben élményszerű IKT oktatást tudnak megvalósítani. Betekintést nyertek a pozitív pedagógia, a „mindfullness”, a motiváció fejlesztése, a drámapedagógiai módszerek témaköreibe.  A szakmai fejlődésen túl a résztvevők idegen nyelvi kompetenciái is jelentős mértékben fejlődtek, mivel a képzések angol nyelven folytak. A kurzusokon több mint tíz ország pedagógusa vett részt, így a velük való kapcsolat kulturális téren is gazdagított minket. Megismertük a célország, valamint a résztvevők országainak kultúráját, értékes munkakapcsolatok jöttek létre, amellyel kölcsönösen segítjük egymás munkáját.

A tudásmegosztásnak köszönhetően a megszerzett ismeretek az iskola minden pedagógusa számára elérhetővé váltak. A nevelőtestületi értekezleteken a szakmai-módszertani anyagok átadása mellett a meglátogatott országokat, és azok oktatási rendszerét is bemutattuk kollégáinknak. Ennek köszönhetően az innovatív folyamatok széles körben elindultak a korábban felsorolt területeken. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!