Egy megszokott, mégis „különleges” találkozás

Egy megszokott, mégis „különleges” találkozás

Share this content.

Szöveg: dr. Pángyánszky Ágnes, fotó: Molnár Kata
Budapest – Minden lelkész számára különleges és megható pillanat, amikor egy volt hittanosa, egy konfirmandusa, egy ifise vagy már felnőtt gyülekezeti tagja elhívást kap a lelkészi szolgálatra. Hálaadás és sok-sok imádság kíséri ezt a folyamatot, mígnem eljön az a pillanat, amikor az induló teológuspalántából felavatott lelkész lesz, és már ő maga felel egy gyülekezetért, a benne felnövekvők generációjáért.

2018. október 10-én az Evangélikus Hittudományi Egyetem Gyakorlati Intézete konzultációra hívta azokat a gyülekezeti lelkészeket, akiknek ebben az évben indul teológusuk a lelkész szakon. A konzultáció apropója az a hospitációs gyakorlat volt, melyet az elsőéves hallgatók a saját gyülekezetükben végeznek az őszi szünet során. Ez a hospitációs gyakorlat a gyülekezeti élet és a lelkészi munka megfigyelését jelenti beszélgetésekkel, reflexiókkal kísérve, átlépve a lelkész – gyülekezeti tag kapcsolatból egy szakmai, teológiai, leendő szolgatársi együttműködésbe. 

A konzultációra érkezett lelkészeket és elsőéves teológus-lelkész szakos hallgatókat köszöntötte dr. Csepregi Zoltán rektor és dr. Hafenscher Károly, a Gyakorlati Tanszék vezetője. Az egyetem számára is fontos kapcsolat a küldő gyülekezetekkel történő kapcsolattartás és az induló teológushallgatókkal való törődés. A hospitációs gyakorlatban pedig a lelkészek a gyakorlati stúdiumokon keresztül konkrétan is részesei lesznek az egyetem oktatási feladatainak. 

Ezt az évtizedek óta tartó gyakorlatot elemezte és ismertette dr. Szabó Lajos nyugalmazott professzor is, aki előadásában megszokott, mégis különleges találkozásnak nevezte a gyülekezetekben végzett hospitációs gyakorlatot. Az elsőéves hallgatók, a lelkészek és az egyetem számára is egyaránt fontos, hogy a teológiai tanulmányok kezdetekor legyen egy olyan találkozás a hallgató számára eddig legismertebb gyülekezettel, ahol az azzal töténő kapcsolattartás szakmailag is erősödhet, a hivatásismeret a lelkésszel való beszélgetés során tovább mélyülhet, az egyetem pedig az egyházismeret és egyháziasság kérdésében gyors és friss ismereteket biztosíthat. A gyülekezetben való „körülnézésen”, az alkalmakon való részvételen túl meghatározóak azok a beszélgetések, amelyeken keresztül a hallgató és a lelkész együtt reflektál a lelkészi hivatásra, a lelkészi feladatokra, az örömökre és a kihívásokra. A hospitáló hallgató és a hospitálásnak helyet és lehetőséget adó lelkész és gyülekezet kölcsönös törődésben, kölcsönös követésben és kölcsönös támogatásban számíthatnak egymásra a lelkészi identitás és hivatásismeret erősítése érdekében. 

A 2018-as tanév hospitációs gyakorlatának otthont adó lelkészek, gyülekezetek és teológus-lelkész szakos hallgatók:
Keczkó Szilvia lelkész, Budahegyvidéki Evangélikus Egyházközség – Mihályi Kata elsőéves hallgató
Sztankó Gyöngyi evangélikus lelkész, Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség Jávori Fülöp elsőéves hallgató
Bence Imre igazgató lelkész, Budavári Evangélikus Egyházközség Fabiny Márton másodéves és Kazakov Krisztián elsőéves hallgatók
Buday Zsolt lelkész, Bényei Evangélikus Egyházközség Mészáros Anna Zsóka elsőéves hallgató
Gregersen-Labossa György igazgató lelkész, Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Gregersen-Labossa György Mátyás elsőéves hallgató
Hokker Zsolt lelkész, Budafoki Evangélikus Egyházközség Szikra Benedek elsőéves hallgató
Ördög Endre igazgató lelkész, Orosházi Evangélikus Egyházközség Furda Szabina elsőéves hallgató
Pethő Attila lelkész, Sárvári Evangélikus Egyházközség Balázs Fanni elsőéves hallgató
Sikter János lelkész, Csurgói Evangélikus Egyházközség Jeszencsák Lilla elsőves hallgató
Süller Zsolt lelkész, Tordas-Gyúrói Társult Evangélikus Egyházközség Udvaros Dóra elsőéves hallgató

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!