Egy színész magánélete

Egy színész magánélete

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Kézdi Beáta. Fotó: Fülöp Ildikó
Az AlkalMáté Trupp nevet viselő társulás – Máté Gábor és Horvai István egykori osztálya, amely 2003-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen – 2007-ben sorozatot indított: az egykori osztálytársak évről évre feldolgozzák egyikük életét előadás formájában. Egyfajta terápia ez, de nemcsak annak, akiről készül épp a darab, hanem azoknak is, akik benne vannak, és a nézőknek is.

A színészek minden nyáron két hétre összeköltöznek, hogy az arra az évre kisorsolt osztálytárs életét jelenetekre szedjék és összetegyék – mindezt szórakoztató formában, humorral és sok zenével. Ez volt Máté Gábor osztályfőnök eredeti terve, és ettől azóta sem tértek el. A jól megválasztott jelenetek és a minden helyzetben megjelenő humor mellett az előadás erénye még, hogy az osztálytársak láthatóan élvezik a közös munkát, így a végeredmény mindig elképesztően izgalmas és vidám. Minden osztálytárs megtalálja a hozzá passzoló karaktert, sosincs hi­ ányérzetünk, sosem akarnánk másként látni semmit.

Idén Vajda Milán volt az előadás címe, mivel az Örkény Színház művésze volt a 2017-es főszereplő. Vajda – mint az elő­ adásból is kiderült – különös humorú, mackósan lassú, végtelenül jólelkű ember, akinek szakmai és magánéletét is meghatározza színész édesapjának, Vajda Lászlónak a korai halála. Azt is megtudhattuk, hogy a fiatal művészt mindenki Micinek szólítja, sőt egyik osztálytársa egyenesen Mici úrnak, ugyanakkor fény derült arra is, hogy érzékeny kapcsolatot ápol édesanyjával és általában a női nemmel, valamint ragaszkodik a 100%- ban pamut ruhákhoz (erre felirat is utalt mindegyik szereplő jelmezén).

A társulat tagjai színpadra vitték az egyetemi évek egyik kellemetlen Shakespeare-vizsgáját és azt a pillanatot is, mikor Vajdát először mutatta be Mácsai Pál (Dömötör András fergeteges alakítá­ sa) az Örkény Színházban. De az átlagos néző számára sosem látható helyzeteket is láthattunk: például amikor címszereplőnk (Mészáros Máté előadásában) egy jelmeztervezővel folytatott szarkasztikus vitát a ruha méretéről és anyagáról, vagy édesanyjával (Péter Kata lenyűgö­ zően vicces megformálásában) beszélgetett telefonon Pécsi Ildikónak a nemzet színésze címre való jelöléséről.

A Vajda Milán-előadás precízen, intelligensen kitalált és létrehozott, ritkán tapasztalható kulisszaszínházi élmény, amelyet még az előadott zenék is feldobnak, hiszen a Queen- és ABBA-dalokra írt „Vajda Milán-szövegek” is nagyszerű­ ek. Az AlkalMáté Trupp vállalkozása nem klasszikus színházi élmény, annál több, az egyik legjobb alternatív ötlet, amely színházban megvalósulhatott.

Fontos tudni azonban, hogy már csak három osztálytárs van hátra, így aki nem akar lemaradni a nem mindennapi elő­ adásról, figyelje a jövő nyári színházi programot a Jurányi Inkubátorházban. 2018-ban Fenyő Iván életét viszik színpadra.

 

Vajda Milán. AlkalMáté Trupp, Jurányi Inkubátorház – Orlai Produkció. Rendező: Máté Gábor

 

A cikk az Evangélikus Élet magazin 82. évfolyam, 33-34. számában jelent meg, 2017. augusztus 27-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál, a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!