Az egyházak segítségét kéri az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárság

Az egyházak segítségét kéri az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárság

Share this content.

Forrás: MTI. Fotó: Marjai János
Budapest – A magyarországi egyházak segítségét kéri munkájához az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárság – közölte az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten.

Balog Zoltán az egyházi vezetőkkel folytatott egyeztetés után újságíróknak elmondta: a nemzetközi fellépésekben, a Közel-Keleten élő keresztények segítésében kéri a helyettes államtitkárság az egyházak segítségét. Emellett az üldözött keresztényeknek meghirdetett egyetemi ösztöndíjprogram megvalósításában is számítanak rájuk - tette hozzá.

Szólt arról, hogy a keresztények a vallásuk miatt leginkább üldözöttek csoportját alkotják a világon, a vallási üldözések 70 százaléka érinti őket. 

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek elmondta, a katolikus egyház régóta szoros kapcsolatban van olyan régiók egyházi vezetőivel, amelyek a leginkább ki vannak téve az üldözésnek, így már korábban is kialakultak az egyházi szolidaritásnak és segítségnyújtásnak különféle formái, de ezeket most szélesebb összefogással tudják megvalósítani.

Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke úgy fogalmazott, örülnek a helyettes államtitkárság felállításának, és annak is, hogy a kormány igényt tart az egyházak segítségére. A protestáns egyházaknak is számos nemzetközi kapcsolatuk van Afrikában és Ázsiában - tette hozzá.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója közölte: a szervezet az észak-iraki Erbilben működtet állandó képviseletet, onnan koordinálja a munkáját. Abban szeretnék segíteni az ott élő keresztényeket, hogy kellő védelem mellett emberhez méltó életet élhessenek.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!