Az egyházak felszólaltak a keresztyéneket fenyegető terrorcselekmények ellen

Az egyházak felszólaltak a keresztyéneket fenyegető terrorcselekmények ellen

Share this content.

Forrás: www.oikoumene.org, www.ceceurope.org, www.globalministries.org, reformatus.hu
Genf – A kairói és isztanbuli merényletek, a „gyilkos erőszak" kapcsán számos egyház és ökumenikus szervezet emelte fel a hangját, fejezte ki részvétét, szólított fel az azonnali tűzszünetre, illetve a közel-keleti béke előmozdítására.

Az Európai Egyházak Konferenicája (CEC) is csatlakozott az egyházak nemzetközi békefelhívásához. A keresztyénség történelmi szívében fekvő két várost súlyosan megrázta a hétvégi gyilkos merénylet, a sorozatos bombatámadások többtucat halálos áldozatot követeltek és civilek százai sebesültek meg. A Szent Márk kopt keresztyén katedrális mellett a vasárnapi istentisztelet alatt felrobbantott bomba 25 ember életét követelte, amivel ez az utóbbi hetekben a keresztyén kisebbség elleni gyűlölethullám legsúlyosabb merénylete. Órákkal korábban Isztanbulban 38 ember vesztette életét, köztük 30 rendőr, ugyancsak bombatámadások következtében. A CEC arra figyelmeztet, hogy ezek a merényletek emlékeztetnek arra, mennyire ingatag a biztonsági helyzet Törökországban és Egyiptomban, miközben sokak életét folyamatosan veszély fenyegeti. A szervezet a közel-keleti keresztyénekkel és más kisebbségekkel szembeni erőszak és üldöztetés ellen is felemelte szavát. 

„A CEC mély megrendüléssel tekint az erőszakos cselekményekre”, nyilatkozta Heikki Huttunen főtitkár, hozzátéve, hogy az egyik merénylet az ortodox keresztyén világ központját sújtotta és az Ökumenikus Patriarchátust, míg a másik a történetét egészen az apostolok idejére visszavezető kairói Kopt Patriarchátus gyülekezeteit fenyegeti. Az európai ökumenikus szervezet imádságra hív a békéért, a vallási és etnikai közösségek békés együttéléséért Egyiptomban és Törökországban, egyben arra buzdítja tagegyházait, hogy töretlenül dolgozzanak a hit- és vallásszabadságot is magába foglaló emberi jogok megőrzésén, a kisebbségek szavát pedig vegyék figyelembe a béketörekvésekben.

Az Egyházak Világtanácsa a tragikus hétvége után kiadott nyilatkozatában gyászolja az áldozatokat, az erőszak azonnali felfüggesztését követeli és igazságos békére hívja a nemzetközi közösséget. „Az istentiszteletre összesereglett embereknek biztosítani kell a méltó, védett és tiszteletben tartott helyet, ahol Istennel kapcsolatba léphetnek” – hangsúlyozta Olav Fykse Tveit, a szervezet főtitkára, hozzátéve, hogy a tragikus események az igazságos békéért vállalt küzdelem folytatására sarkallnak személyes, kormányzati, strukturális szinten egyaránt.

„Az igazságosság és béke zarándoklatát megerősödött hittel, reménnyel és szeretettel folytatjuk. Az igazság és jogosság keresése minden korábbinál fontosabb” – jelezte Tveit, hogy az EVT és számos tagegyháza álláspontja a közel-keleti helyzet kapcsán is régóta világos. „Az egyiptomi Kopt Egyház az utóbbi években újra és újra kénytelen volt azzal szembesülni, hogy tagjait és híveit meggyilkolják, akik hitük vértanúiként halnak meg. A kairói merénylet újabb kritikus bizonyítéka a keresztyén közösségek kiszolgáltatottságának és sebezhetőségének a Közel-Keleten. Ezt pedig az egyházak világközössége súlyos aggodalommal követi, és mindenkiben fel kell ébredjen az aggodalom, akik a térség hívei alkotta színes »mozaikért« felelősséget viselnek” – zárja sorait Tveit.

Amerikai testvéregyházunk, a hagyományosan erős közel-keleti kapcsolatokat ápoló Krisztus Egyesült Egyháza, a Krisztus Tanítványai Egyházzal közös világmissziós szervezetének nyilatkozatában nyilvánította ki részvétét és szolidaritását az áldozatok családjával. A Global Ministries támogatásáról biztosít minden közösséget Egyiptomban és Irakban, a Közel-Keleten és azon túl, akiket hitük miatt erőszak súlyt.

A bombatámadások okozta pusztításról készült felvételek is azt bizonyítják, hogy miként képesek emberek egy pillanat alatt romba dönteni embertársaik életét, reménységeit és vágyait. „Elítéljük az erőszakos cselekedeteket, és sóvárogva várjuk a napot, amikor minden erőszaknak vége szakad és eljön Isten békéjének és igazságának uralma” – fogalmaz a két egyház elnöksége.

„Úgy tűnik, hogy mindkét támadás mögött közösségi vagy szektás indíték áll. Az isztambuli merényletet az első jelek szerint egy kurd csoport követte el, a kairói robbantás pedig egyértelműen a keresztyén közösség ellen irányult, a tett helyszíne beszédes. Imádkozunk azért, hogy Isten népe félelem nélkül élhessen és az emberiség vallási, etnikai, faji és egyéb sokszínűségét, amit Isten teremtett, mindenki tiszteletben tartsa és ünnepelje – a Közel-Keleten, az Amerikai Egyesült Államokban és szerte a világon.” Testvéregyházunk nyilatkozata az adventre utalva így zárul: „Töretlenül reménykedünk a békében és az igazságosságban, naponta megtapasztaljuk Isten véghetetlen kegyelmét és irgalmát, amivel minden egyes emberhez odafordul, és vágyakozva tekintünk előre arra a napra, amikor „majd a farkas a báránnyal lakik, a párduc a gödölyével hever, a borjú, az oroszlán és a hízott marha együtt lesznek, és egy kisfiú terelgeti őket.” (Ézsaiás 11,6)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!