Miért nehéz az egyházhoz tartozni? – És miért nem kellene annak lennie?

Miért nehéz az egyházhoz tartozni? – És miért nem kellene annak lennie?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu. Szöveg: Nagy Szabolcs
Sokan kérdezhetik: mi az egyház? Ennek megválaszolására az evangélikusok általában az Ágostai Hitvallás VII. cikkére szoktak hivatkozni, amely a következőt írja: Az egyház a szentek gyülekezete, amelyben az evangéliumot tisztán tanítják és a szentségeket helyesen szolgáltatják ki. Tehát olyan hívő emberek közössége, amelynek tagjai evangélium tiszta szavára hallgatnak és veszik a szentségeket. Semmi több. Mégis, az egyház sokkal nehezebb, bonyolultabb intézménynek tűnik, amely sokszor inkább sebeket okoz, sem mint gyógyítaná azokat.

Nem kellene ennyire nehéznek lennie az egyházhoz tartozni, és nem tudom, hogy sikerült ezt ennyire elrontanunk. Mások megsegítése helyett sokszor idegennek, értéktelennek vagy nem kívántnak látjuk embertársainkat. Olykor gyűlölettel és félelemmel vagyunk tele, mintha mit sem éreznénk és adnánk tovább Isten végeláthatatlan szeretetének nyugalmából. Magunkkal vagyunk elfoglalva, és görcsösen ragaszkodunk ahhoz, hogy mindig nekünk legyen igazunk. Rettegünk a sikertelenségtől és attól, hogy képtelenek vagyunk igazán gyógyulást hozni a világ számára, vagy akár egyetlen bajban lévő ismerősünk számára. Kergetjük az állandóságot és jajveszékelve ismételjük: ebben az évben is csökkent gyülekezeteink lélekszáma, teljesen elfelejtve kereszténységünk vándorló, üldözött gyökereit.

A hit is nehéz, mert elkerülhetetlenül önfeladásra és megújulásra késztet minket. Az élet is nehéz. A mammonnal való harc is nehéz. Az igazság megszólaltatása is nehéz ebben a korrupt világban. Szembeszállni a saját gyengeségeinkkel és az Istentől való elfordulással is rendkívül nehéz.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!