Egyházi intézmények is tesztelhetik szabályos működésüket

Egyházi intézmények is tesztelhetik szabályos működésüket

Share this content.

Forrás: orientpress.hu, Állami Számvevőszék, fotó: kormany.hu
Budapest – Folytatja az Állami Számvevőszék öntesztrendszerének aktualizálását. Most az egyházak számára készült önteszt kérdései frissültek. Augusztus végén a központi alrendszer intézményei, majd a helyi, települési nemzetiségi önkormányzatok számára váltak elérhetővé a megújított önellenőrző kérdések. A 2014-ben indított önkéntes öntesztrendszer célja, hogy a kitöltéssel a címzettek pontos képet kapjanak saját működésük szabályozottságáról, belső kontrollrendszerük állapotáról, ez alapján pedig saját hatáskörben kijavíthassák az esetleges hibákat, hiányosságokat.

2014 novemberében sajtótájékoztatón jelentette be az ÁSZ, hogy mások mellett az egyházak számára is elérhetők az úgynevezett öntesztek. Ezek célja az egyházi intézmények szabályszerű működtetésének támogatása. A Magyarországi Református Egyház már egy hónappal később bejelentette, hogy minden intézményük számára elrendelték az önteszt kitöltését, 2015 februárjában pedig a Szeged-Csanádi Egyházmegye Bálint Sándor Egyházmegyei Szeretetszolgálat jelezte, hogy rendkívül hasznosnak ítélik az ÁSZ öntesztjeit.

Az egyházi intézmények működtetését támogató kérdéssort most frissítette, aktualizálta a Számvevőszék, a megújított kérdéssor 2018. szeptember 18-ától elérhető az ÁSZ honlapján a www.asz.hu/ontesztek oldalon.

Az ÁSZ évek óta rendszeresen szervez találkozókat, szakmai egyeztetéseket egyházi vezetőkkel, amelyeknek különös aktualitást ad, hogy 2017 óta folyamatosan ellenőrzi az egyházak mint intézményfenntartók működését is. Az elmúlt időszakban az ÁSZ számos jelentést tett közzé a témában, az első tapasztalatokat az idei évi egyházi találkozók keretében először a Magyarországi Református Egyház, majd a Magyarországi Baptista Egyház, szeptember 18-án pedig a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetőivel osztotta meg személyesen is a Számvevőszék.

A találkozókon az ÁSZ minden esetben felhívja az érintettek figyelmét az öntesztekre, melyek kitöltése önkéntes, azt az Állami Számvevőszékhez megküldeni nem kell. Az ÁSZ öntesztjei segítségével nem csak a már ellenőrzöttek mérhetik fel saját helyzetüket, hanem a még nem ellenőrzött szervezetek számára is lehetőség adódik a „jó gyakorlatok” átvételére, a működés szabályozottságának és szabályszerűségének javítására.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!