Egyházi muzeológusok találkoztak Sárospatakon

Egyházi muzeológusok találkoztak Sárospatakon

Share this content.

Forrás: Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény – Szent Erzsébet Ház (Sárospatak), Magyar Kurír
Sárospatak – Szakmai napot tartott Sárospatakon az Egyházi Muzeológusok Egyesülete. Október 19-én és 20-án a Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény Szent Erzsébet Házában a vallási néprajz témakörében rendeztek konferenciát. A tanácskozáson részt vettek az Evangélikus Országos Múzeum munkatársai is.

Első nap Vass Erika, a szentendrei Skanzen néprajzkutatója Református-unitárius együttélés Fiatfalván című előadását és Szabó Irén, a Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény gyűjteményvezetője Templomi gesztusok című referátumát hallgathatták meg a jelenlévők.

Kedden a sárospataki református gyűjteménybe látogattak el a résztvevők, ahol Pocsainé Eperjesi Eszter vezetésével megtekintették a nagy múltú és nemrég felújított kollégiumi könyvtár épületét és múzeumának állandó kiállítását, majd meghallgathatták az idegenvezető Úri hímzéses úrasztali terítőkről című előadását.

A második nap utolsó előadójaként Terdik Szilveszter, az Iparművészeti Múzeum munkatársa A Néprajzi Múzeum máramarosi ikonjai címmel tartott kutatási beszámolót. A szakmai nap a Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény raktárainak és kiállítóhelyiségeinek bejárásával, majd a 2007-ben basilica minor rangot kapott plébániatemplom megtekintésével zárult.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!