Egyházmegyei énekkarosok találkozója volt Vácott

Egyházmegyei énekkarosok találkozója volt Vácott

Share this content.

Szöveg: Detre János
Vác – Az Észak-Pest Megyei Evangélikus Egyházmegyében élő hagyomány – Cantate vasárnapján – az egyházmegyei énekkari találkozó. A program kiemelt helyen szerepel a gyülekezeti énekkarok munkatervében.

Idén a váci gyülekezet volt az alkalom házigazdája. A négynapos víkendre és kimozdulásra csalogató hosszú hétvége és a kiváló nyári időjárás ellenére tíz gyülekezeti kórus találkozhatott. Az alkalom különlegessége volt a házigazdák finnországi testvérvárosából és testvérgyülekezetéből, Järvenpääből érkezett énekes csoport, akik éppen ezen a vasárnapon látogattak Vácra. Részt vettek a délelőtti gyülekezeti istentiszteleten, és örömmel kapcsolódtak be az egyházmegyei kórustalálkozóba. 

Az ünnepi alkalom fúvós térzenével kezdődött. A csömöri gyülekezet fiataljainak hívogató muzsikája betöltötte a váci sétálóutcát. Kezdésre a templom zsúfolásig megtelt.

Az énekkari találkozót Johann Gyula csömöri lelkész, egyházmegyei zenei felelős vezette. Mekis Ádám esperes örömmel szólt az egybegyűltekhez, és méltatta az egyházmegye énekkarainak fontos szolgálatát. Detre János váci lelkész a házigazda feladatát látta el, és az alkalom igei szolgálatát végezte. „Jézus Krisztus mondja: Maradjatok meg énbennem és én tibennetek.” (Jn 15,4) – hangzott az áhítat alapgondolata. Luther Márton a lelki életről,  a gyülekezeti szolgálatról ezt írja: „A hit nem nyugszik és nem henyél. Kitör. Beszél. Prédikál. Sőt, nagy örömében felgerjedve szépséges zsoltárokat költ, boldog szerelmes dalokat énekel, részben Isten dicséretére, részben pedig az emberek hasznos serkentésére és tanítására.” Az egyházi szolgálat állhatatosságot igényel. Az énekkari munka elköteleződés. Nem azért vagyunk itt, mert nincs más dolgunk, vagy mert ennyire ráérünk. Azért vagyunk ebben a szolgálatban, mert meghívásunk van. Jézus szeretete megragadott bennünket. Ámde nem szabad elfelejteni, hogy csak addig vagyunk éneklő tanítványok, amíg Krisztus él bennünk, illetve megmaradunk Krisztusban. 

A gyülekezeti kórusok bemutatóját követően Charpentier Te Deum című műve volt a közös ének. A közel háromszáz fős alkalmi kórust Verebélyi Ákos tankerületi igazgató, a váci gyülekezeti énekkar kórusvezetője vezényelte.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!