Egyháztörténelmi jelentőségű Zachary Courter magyarországi ordinációja

Egyháztörténelmi jelentőségű Zachary Courter magyarországi ordinációja

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: Kiss Tamás, Kissimon István
Budapest – „Olyan még nem volt, hogy amerikai lelkészt ordináltak volna Magyarországon, így ez a mai alkalom egyháztörténelmi jelentőségű esemény” – mondta dr. Fabiny Tamás elnök-püspök a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközségben tartott ünnepi istentiszteleten, amelyen sor került Zachary Courter amerikai teológus ordinációjára 2018. október 5-én.

Zachary Courter egy nyáron vele készített interjúban őszintén mesélt arról, hogy mérnök szeretett volna lenni, de isteni elhívásra mégis a lelkészi hivatást választotta. Akkor azt is elmesélte, hogy egy természetes folyamat részének tartja a magyarországi ordinációt, hiszen jelenleg itt szolgál a Fiatal Felnőttek a Globális Misszióban (Young Adults in Global Mission – YAGM) program egyik közép-európai koordinátoraként, valamint a fasori angol nyelvű gyülekezet félállású lelkészeként.

Az istentiszteleten Fabiny Tamás püspök is ezt a szálat hangsúlyozta, és hozzátette: nagyszerű módja ez annak, hogy a két egyház, az Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház (ELCA) és a Magyarországi Evangélikus Egyház együtt ünnepeljen. A 21. században országhatárokon és kontinenseken átívelő a közös szolgálat. 1909-ben Clevelandben Rúzsa István ordinációja volt az első lépés, most Zachary Courteré pedig kölcsönösen gazdagítja a két egyház életét.

Az istentiszteleten az ELCA lelkészei szolgáltak a liturgiában, magyar részről pedig a helyi gyülekezet két lelkésze, Aradi György igazgató lelkész, Zach mentora, valamint dr. Magyarkuti Gyuláné Tóth Katalin másodlelkész vett részt. A kétnyelvű istentiszteleten minden rész közös volt, hol angol, hol pedig magyar nyelven hangoztak el a különböző liturgiai részek. Megható volt, hogy Zach felesége, Rachel Ann Eskesen lelkésznő is szerepet kapott.

Kirby Unti, az Északnyugat Washingtoni Zsinat elnök-püspöke hirdette Isten igéjét Lukács evangéliuma 10, 1–11 alapján a hetvenkét tanítvány elhívásáról. (Az igehirdetés a mellékletben elolvasható.) Elmondta, mit is jelent szerinte egyháznak lenni, mit jelent, hogy Isten bennünket megelőzve csodálatos dolgokat visz véghez. Courter szívére helyezte, hogy mindig álljon Isten igéjének szolgálatába, hirdesse az evangéliumot, prédikálja az igazságot, és emlékezzen arra, hogy Isten hívta őt el a szolgálatra. Azt sem szabad elfelednie, hogy sosincs egyedül ebben a szolgálatban, ahogyan Jézus is kettesével küldte el tanítványait, úgy neki is mindig vannak és lesznek segítő testvérei és olyanok, akik imádkoznak érte.

A lelkészavatás, az imádságok, a stóla átadása és az áldás után a gyülekezet is szép fogadalmat tett: Krisztus szolgálójaként tekintenek eztán is a közöttük szolgáló Zachary Courterre, és segítik őt a munkájában.

A közös úrvacsora után ünnepi közgyűlésre került sor, amelyet Bartha Tibor, a gyülekezet felügyelője vezetett. Köszöntést mondtak az ELCA képviselői, valamint a 7. kerületi önkormányzat részéről Szücs Balázs képviselő, református lelkész. A fasori gyülekezet ajándékát Aradi György és dr. Magyarkuti Gyuláné Tóth Katalin adták át. Az alkalom szeretetvendégséggel ért véget a gimnáziumban.

Frissítés: Az istentisztelet offertóriuma 25 500 forint volt, amellyel az egyház iraki gyűjtését támogatják.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!