Egymásra lépni tilos!

Egymásra lépni tilos!

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Budapest Esély Nonprofit Kft.
Lehetséges játékkal fellépni a diszkrimináció ellen? A Budapest Esély Nonprofit Kft. által kidolgozott társasjáték bemutatja, hogy igen! Itt játékos formában ismerhetjük meg a különböző nemzetiségeket, a vallási kultúrákat és az egyenjogúságot úgy, hogy egyúttal a játék arra is megtanít minket, hogy mit jelent a másik ember tisztelete, és hogy milyen törvények szabályozzák az emberi együttélés békés lehetőségét.

„Mindannyian az előítéleteink rabjai vagyunk, de legtöbbünk meg van győződve róla, hogy ő kizárólag a bizonyítékoknak hisz, és ezek alapján alakítja ki véleményét. Pedig ez koránt sincs így” – írta az emberi agresszivitást kutató pszichológus, szociológus, Philip Zimbardo. És hogy ez mennyire így van, azt az Egymásra lépni tilos! jól mutatja. Ez a játék ugyanis kimozdít minket a komfortzónánkból, és azokra az embertársainkra helyezi a fókuszt, akiket nap mint nap valamilyen formában elnyomnak. A társasjáték célja, hogy tágabb perspektívából szemléljük a világot, hogy ne csak sodródjunk, vagy legyintsünk a minket körülvevő intoleranciára, hanem legyünk aktív és pozitív alakítói környezetünknek. Az Egymásra lépni tilos! táblajáték kiváló lehetőség arra, hogy szórakoztató formában ismerjük meg azt, hogy miként tehetünk a diszkrimináció ellen.

„A játékosok igyekeznek elsőként megtenni a meghatározott útvonalat, eközben azonban nemcsak a szerencséjükre, de szellemi képességeikre utalva is haladnak, hiszen közel száz feladatkártya teszi próbára tudásukat. Utóbbiak révén zsetonokból kisebb vagyont vagy épp adósságot is felhalmozhatnak, befolyásolván ezzel a végeredményt” – meséli a társasjátékról Lakatos Ildikó.

„Nem csupán romák, fogyatékosok, menekültek, hajléktalanok, idősek, nők, nagycsaládosok, hanem szőkék, vörösek, kék szeműek, tájszólással beszélők vagy épp alacsonyak vagy túl magasak vagyunk. Lehet, hogy csak tele a kezünk szatyrokkal, és ezért kerülünk hátrányba egy ajtó kinyitásakor. A hátrányos helyzet nem kor, nem, vallás vagy etnikai hovatartozás függvénye csupán, bárki bármikor kerülhet egyenlőtlen helyzetbe” – fogalmaz a játékkal kapcsolatban a Budapest Esély Nonprofit Kft. munkatársa. A játékot kipróbálva mi is gyorsan rádöbbenünk, hogy a megkülönböztetés mennyire hétköznapi. Nap mint nap elmegyünk ugyanis olyan tények mellett, mint hogy a nők átlagosan kevesebb fizetést kapnak, vagy hogy a nemzetiségeket vagy fogyatékkal élőket milyen jogok illetik meg. Az Egymásra lépni tilos! játék kitér a menekültek helyzetére, ismerteti a jogi szabályozásokat, valamint játékos formában azt is megtanítja, hogy az egyes világvallásokhoz milyen vallási ünnepek, szokások kapcsolódnak, ugyanakkor arra is rámutat, hogy a hajléktalanokat vagy a fogyatékkal élőket milyen szabályozások védik, védenék.

„Az Egymásra lépni tilos! lényegében egy versenyjáték, azonban céljait tekintve mégis jóval összetettebb. A játék nem titkolt célja az is, hogy játék közben okítson, a feladatokba foglalt információk révén megismertesse a játékosokkal a hátrányos helyzetű személyek sokszor rejtett, az átlagemberével párhuzamos világát” – mondja Lakatos Ildikó.

A játékot kipróbálva elmondhatjuk: ez a játék az érzékenyítés, a másik észrevételének a lehetősége, olyan szemléletformáló eszköz, amely felhívja a figyelmet arra, hogy bőrszíntől, nemtől, vallási meggyőződéstől függetlenül minden embert megillet ugyanaz a tisztelet.

A játék céljával kapcsolatban Lakatos Ildikó kifejtette: „Fontos, hogy a kamaszok, fiatal felnőttek minél érzékenyebbeké váljanak a másik ember iránt. Észrevegyék, ha valaki intoleránsan vagy lekezelő módon viselkedik bármely kisebbség vagy nehezebb sorsú társadalmi csoport tagjaival. A következő lépés az, ha a kamaszok és fiatalok maguk tesznek azért, hogy minél kevesebb diszkrimináció érje a környezetükben élő speciális társadalmi csoportokat. Ehhez járul hozzá az Egymásra lépni tilos!

Az Egymásra lépni tilos! című játékot a Művészetek Völgye fesztiválon a taliándörögdi Tarisznya evangélikus udvarban mutatták be.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!