PÁLYÁZAT: Készíts Luther-rózsát! – Ajánld fel adód 1 %-át!

PÁLYÁZAT: Készíts Luther-rózsát! – Ajánld fel adód 1 %-át!

Share this content.

Szöveg: evangelikus.hu
Idei 1%-os kampányunkban egy igazi evangélikus jelképet, a Luther-rózsát állítottuk a középpontba, amelynek szirmain láthatóvá válik, hogy a felajánlott 1 %-okat hány területen hasznosítja a Magyarországi Evangélikus Egyház.

Ez a szimbólum eredetileg Luther Márton személyes jele volt, egy történet szerint felesége, Bóra Katalin hímezte neki meglepetésként.

Luther 21. századi utódaiként készítsük el mi is a magunk Luther-rózsáit, különböző anyagokból, különféle kézműves technikákkal. Lehet használni hozzá fonalat, papírt, szövetet, műanyagot, fémet, fát stb. Bármilyen anyagot. Lehet ragasztani, hímezni, varrni, faragni, szőni, fonni, kötni, horgolni, festeni, rajzolni. Minden csak fantázia kérdése!

A lényeg, hogy a művekről készüljön egy fénykép (de akár az alkotási folyamatról is), amelyet a szerkesztoseg@lutheran.hu címre küldjetek be.

A beküldők között pénzjutalmat osztunk ki!

1. díj: 30 000 forint

2. díj: 20 000 forint

3. díj: 10 000 forint

Munkára fel!

Határidő: 2016. április 20. éjfél

A képeket egyházunk Facebook oldalára (www.facebook.com/evangelikus) töltjük majd fel a határidő lejárta után.

A 2016. május 20-ig legtöbb lájkot kapott alkotás nyeri majd meg a főnyereményt!

A Luther-rózsa történetéről (Forrás: Wikipédia):

Vitairatait, okmányait és leveleit Luther Márton a Luther-rózsával hitelesítette. Az eredeti rózsa valamivel egyszerűbb volt a mai Luther-rózsánál: egy ötszirmú rózsa közepén szív volt látható, abban egy kereszt, és köriratként: VIVIT (latinul: él, Krisztus feltámadására utalva). A ma is ismert változat ennek alapján készült 1530-ban. Magyarországon széles körben használják felekezeti jelképként az evangélikus gyülekezetek, szervezetek, intézmények. Számos evangélikus templomon is látható.

A jelkép szimbolikájáról így írt Luther 1530. július 8-án Lazarus Spenglernek:

Minthogy tudni szeretnétek, hogy pecsétem jól sikerült-e, elmondom, milyen gondolatokat akartam pecsétnyomómon, teológiám ismertetőjegyén megmintázni. Benne kellett lennie elsősorban a keresztnek: Fekete kereszt a szívben, amelynek természetes színűnek (piros szív) kellene lennie, hogy állandóan emlékeztessen a Megfeszítettbe vetett hit boldogító hatalmára, mert akkor leszünk igaz emberek, ha szívből hiszünk. Ez a kereszt fekete ugyan, megöl és fájdalmat okoz, de meghagyja a szívet eredeti színében, nem semmisíti meg a természetet, hanem életben tartja… Az ilyen szív fehér rózsán pihen. Azt jelenti ez, hogy a hit örömöt, vigasztalást és békességet terem, tehát viruló fehér rózsákon vezérel bennünket. Nem úgy adja a békét és örömöt, mint a világ! Ezért kell fehérnek és nem pirosnak lennie a rózsának. Mert a fehér a lelkek és az angyalok színe. Ez a rózsa égszínkék mezőben virul, mert az ilyen lelki és hitbéli öröm, az eljövendő öröm előhírnöke, már most a hitben élve és reménységben hordozva. De még nem az igazi öröm. Ezt a mezőt aranygyűrű veszi körül. Az ilyen boldogság ugyanis örökké tart a mennyben, nincs vége, drágább minden örömnél és vagyonnál, ahogyan az arany a legnemesebb és legdrágább ásvány.”
A Luther-rózsa jelentését magyarázó kis versikék:
Kinek szívében Krisztus keresztje,
Annak tövisek közt is rózsás lesz élete,
Reá kéklőn mosolyog az ég,
És Krisztus szeretete aranyozza be életét.”
Rózsákon jár Krisztus híve,
Ha keresztet hordoz szíve.”
Teljes az öröme a szívnek a kereszt által.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!