Mostantól így rendelkezhet az szja 1+1 százalékáról

Mostantól így rendelkezhet az szja 1+1 százalékáról

Share this content.

Forrás: adozona.hu
Budapest – Idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzen az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1+1 százalékáról. Ezt legkésőbb 2018. május 22-éig az szja-bevallási formától függetlenül is megteheti.

Személyi jövedelemadót fizető magánszemélyként idén is dönthet úgy, hogy a megfizetett adójának 1 százalékát felajánlja egy civil szervezetnek, további 1 százalékát pedig valamely egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.

A NAV a honlapján közzétette azokat a civil szervezeteket (adószámmal, névvel és székhelycímmel), egyházakat és a kiemelt előirányzatot (2017-re vonatkozó technikai számmal), amelyeknek felajánlható az 1+1 százalék.

Az 1+1 százalékos felajánlásáról – függetlenül attól, hogy a 2017-es személyijövedelemadó-bevallását hogyan nyújtja be – a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhet.

A rendelkezést benyújthatja:

  • a személyijövedelemadó-bevallás részeként 2018. május 22-éig (ügyfélkapun keresztül elektronikusan, postai úton vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen).
  • Bevallási tervezete online javítása esetén is lehetősége van az elektronikus felületen az szja 1+1 százalékáról rendelkezni.
  • 2018-tól megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, azonban a korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltató továbbra is összegyűjtheti az 1+1 százalékos nyilatkozatokat. Ha a magánszemély a munkáltatója útján rendelkezik adója 1+1 százalékáról, akkor azt legkésőbb 2018. május 10-éig lezárt borítékban leadva teheti meg. (Fontos, hogy a lezárt borítékon rajta legyen az adóazonosító jele, a leragasztás helyén pedig az aláírása!)
  • A bevallástól elkülönülten 2018. május 22-éig közvetlenül a NAV-hoz a 17EGYSZA jelű nyomtatványon (ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy postai úton, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen, lezárt, adóazonosító jellel ellátott borítékban). A nyomtatvány letölthető a NAV weboldaláról.
  • A 17EGYSZA jelű nyomtatvány adattartalmával egyező nyilatkozati lapként, önállóan lezárt, adóazonosító jelével ellátott postai borítékban (postán vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen).

Fontos, hogy a 2018. május 22-ei határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha ezt követően rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1 százalékáról, a rendelkezése érvénytelen, és késedelmét igazolási kérelemmel sem mentheti ki.

Hogy az adózó által idén megjelölt kedvezményezett(ek) részesült(ek)-e a felajánlott 1(+1) százalékos összeg(ek)ből, jövő év januártól a NAV honlapján tekinthető meg.

Ha az adózó ügyfélkapuval rendelkezik, a NAV elektronikus úton tájékoztatja a felajánlott összeg kiutalásáról.

Az 1+1 százalékról rendelkező nyilatkozatán az adózó jelezheti azon döntését is, hogy nevét és postai, illetve elektronikus levelezési címét az általa kedvezményezettként feltüntetett civil szervezettel közöljék. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

A NAV felhívja az adózók figyelmét, hogy a 2018. évben benyújtott, bevett egyház technikai számára szóló nyilatkozatát újabb nyilatkozat beadásáig vagy a nyilatkozat visszavonásáig a 2018. évet követő években is figyelembe veszi az adóhatóság.

A 2018. évben tett, módosításig vagy visszavonásig figyelembe vehető egyházi nyilatkozat legkorábban a 2019. évben módosítható vagy vonható vissza.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!