Hétfőig rendelkezhetünk adónk egy százalékáról!

Hétfőig rendelkezhetünk adónk egy százalékáról!

Share this content.

Forrás: MTI
Budapest – 2017. május 22. a személyi jövedelemadó bevallásának és az egyszázalékos rendelkező nyilatkozat benyújtásának határideje. Adónk egy százalékának felajánlásával támogassunk a Magyarországi Evangélikus Egyház társadalmi szolgálatát!

Május 14-ig az e-szja rendszeren keresztül 408 ezren küldték már be a adóbevallásukat. A beküldők háromnegyede, 304 ezer adózó módosítás nélkül fogadta el az adóhivatal által összeállított dokumentumot. A világon egyedülálló lehetőséget, amely szerint a megfizetett adó egy százaléka felajánlható egy regisztrált civil szervezetnek, további egy százaléka pedig egy technikai számmal rendelkező egyháznak vagy a nemzeti tehetségprogramnak, érdemes kihasználnia mindenkinek. 

rendelkező nyilatkozatokat a bevallástól függetlenül postán vagy személyesen is el lehet juttatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) egy lezárt – a rendelkező magánszemély adóazonosító jelével ellátott – borítékban, illetve az ügyfélkapun keresztül elektronikusan. Május 22-éig azok az egyéni vállalkozók is elküldhetik nyilatkozataikat, akik már februárban bevallották személyi jövedelemadójukat. 

A több mint 2,7 millió, ügyfélkapuval bíró magánszemély az e-szja rendszerében néhány kattintással segíthet az általa kiválasztott civil szervezetnek és egyháznak. A NAV által fejlesztett programnak köszönhetően nem kell külön kikeresni a támogatott szervezet adószámát, elég beírni a nevét, az e-szja az adatokat automatikusan behozza.

Annak, aki papíron nyújtja be az egyszázalékos nyilatkozatot, a NAV honlapja segít, amelyen megtalálható a felajánlásra jogosult – mintegy 28 400 – civil szervezet adata is.

 

A Magyarországi Evangélikus Egyház technikai száma: 0035.

 

Fontos az átláthatóság

Fontosnak nevezte a civil szervezetek átlátható működését a személyi jövedelemadó (szja) egy százalékának felajánlásánál Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára egy szerdai budapesti fórumon.

Az államtitkár az átláthatósággal kapcsolatban a Nézőpont Intézet workshopján azt mondta: az emberek tudni akarják, hogy a megjelölt célokra fordítják ezeket a forrásokat. 

Arra utalva, hogy az szja egy százalékának felajánlásával a tizenöt legnagyobb összeggel támogatott szervezet többsége szociális kérdésekkel foglalkozik, Soltész Miklós azt hangsúlyozta, hogy a magyar társadalom odafigyel az elesettekre, a rászorulókra. 

Hangsúlyozta, hogy folyamatosan nő a felajánlások száma és az így a civilekhez érkező összeg. Példaként említette, hogy a támogatások 15,7 százaléka szabadidővel kapcsolatos szervezeteknek jut, a sport- és a kulturális egyesületek részesedése egyaránt 14,3 százalék, ennél egy százalékkal kevesebb jut az oktatási, míg 9,1 százalék a szociális területre, 5,5 százalék pedig településfejlesztésre.

Az egyházi felajánlások 57 százaléka a katolikus, 21 százaléka a református, 6 az evangélikus, 1 pedig a zsidó közösségé; emellett az utóbbi években 327 és 350 ezer között van azok száma, akik a Nemzeti tehetség program számára ajánlják fel ezt az összeget.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője az eseményen azt emelte ki: tavaly tettek javaslatot az 1997 óta működő felajánlási rendszer újragondolására, továbbfejlesztésére, mert úgy látják, „vannak olyan zegzugok a rendszerben, amelyeket ki kellene fehéríteni”.

Krisztel Renáta, a Nézőpont Intézet elemzője arról beszélt: miközben az adózók fele ajánlja fel az szja-ja egy százalékát, kétharmaduk emlékszik úgy, hogy ezt megtette, s ez azt is jelenti, hogy van egy széles réteg, amelyet meg lehet szólítani ebben a témában.

Gáncs Kristóf, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója a folyamatos építkezés fontosságát emelte ki az érzelmekre alapozó „gigakampányokkal” szemben, megjegyezve, hogy miközben volt olyan gyűjtésük, amelyhez egymilliónál többen csatlakoztak, költségvetésük alig két ezreléke származik szja-felajánlásból.

 

Címkék: 1% - egyszázalék - kampány - véghajrá -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!