Több mint 60 ezren támogatták idén a Magyarországi Evangélikus Egyházat

Több mint 60 ezren támogatták idén a Magyarországi Evangélikus Egyházat

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, forrás: reformatus.hu, nav.gov.hu
Budapest – Az adózók közül 60 036 fő ajánlotta fel idén adója 1%-át a Magyarországi Evangélikus Egyház javára, ezzel 308 804 940 forinttal támogatták idén egyházunk társadalmi szolgálatát. A felajánlott összeg összesen 45 832 940 forinttal nőtt 2018-ban, a felajánlók száma pedig 2 429 fővel több, mint a tavalyi évben volt. Köszönjük felajánlásaikat!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szeptemberi tájékoztatása szerint egyházunk megőrizte vezető helyét, továbbra is a három nagy egyház között szerepel az egyszázalékos felajánlások tekintetében. Megállapítható az is, hogy a három legnagyobb egyház közül az evangélikusoknál emelkedett legnagyobb mértékben az összeg, a felajánlók száma pedig csak az evangélikusoknál nőtt.

Arányaiban hasonló mértékben növekedett a többi történelmi egyháznak felajánlott összeg, a felajánlók száma viszont eltérően alakult: a katolikusoké 10 688, míg a reformátusoké 1 183 fővel csökkent. A két nagy történelmi egyházat kivéve alapvetően a kisebb egyházaknál nőtt a felajánlók száma, a Nemzeti Tehetség Program esetében csökkent.

Nőtt az egy főre eső felajánlás átlaga is. Ez azonban a katolikus és a református egyházak esetében a legalacsonyabb (4 746 és 4 767 forint), az evangélikus egyház és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség esetében 5000 fölött van (5 143 és 5 256 forint), míg a MAZSIHISZ-nél 6 822 forint. 

Jövőre már automatikus a rendelkezés

A NAV idén minden eddiginél több magánszemély adóbevallását készítette el, ezek május 22-én automatikusan érvénybe léptek. Az egyházaknak és civileknek felajánlható egy-egy százalékról viszont maguknak az adózóknak kellett rendelkezniük: elektronikusan vagy papíralapon kiegészítve a tervezetet, esetleg külön beadva a rendelkezést.
Változás volt, hogy akik az idei évben valamelyik egyháznak ajánlották egy százalékukat, azt visszavonásig tették, tehát jövőre az adóhivatal automatikusan figyelembe fogja venni a döntésüket.

Címkék: 1% - kampány - zárás -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!