Egyszer se „igen” – Mihez kezdjen 1,5 millió magyar egyedülálló a házasság hetével?

Egyszer se „igen” – Mihez kezdjen 1,5 millió magyar egyedülálló a házasság hetével?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Antal Bálint
Idén február 7-től 14-ig tartott a házasság hete rendezvénysorozat. Interjúk, online beszélgetések, véleménycikkek tucatjai szóltak a házasságról a médiában, bátorítva másokat az életre szóló szövetségre, a gyermekvállalásra, a házastársi kapcsolatok ápolására, gondozására. De vajon mit üzen ez az eseménysorozat, mit üzennek az egyházak az egyedülállóknak? Hogy érzik magukat az ezredik „Most is igent mondanék” kerettel módosított Facebook-profilkép láttán azok, akiknek nem adatott boldog házasság? Ezeken a kérdéseken gondolkodtunk.

A KSH legfrissebb adatai alapján Magyarországon jelenleg valamivel több mint 4,1 millió ember él házasságban, ugyanakkor mintegy 3,4 millióan nőtlenek vagy hajadonok. Továbbá hozzávetőleg 1 millió ember özvegy, 1,2 millió pedig elvált. A nőtlen, a hajadon, az özvegy és az elvált kategóriákon belül sokan élnek párkapcsolatban, így egészen pontos statisztika nem áll rendelkezésre arról, hogy hányan élnek ténylegesen egyedül, de a 2016-os mini népszámlálás adatai alapján minden harmadik magyar háztartásban csak egy személy él. A 2022-re elhalasztott népszámlálás pontosabb képet fog majd adni erről is, de több cikk alapján szinte bizonyosan kijelenthető, hogy 1,2–1,5 millió ember egyedülálló. Egy ismert társkereső oldal óriásplakát-kampányának szlogenjében is központi szerepe volt a szám nagyságának. A KSH elemzője, Dr. Rövid Irén a két adat közötti eltérést azzal magyarázza, hogy nem ugyanazzal a szinglifogalommal dolgoztak.

Hányan lehetnek még olyanok, akik a statisztika szerint házasok, de már teljesen elhidegültek egymástól, magányosak, esetleg döcögő távkapcsolatban élnek? Általában 60–70 000 között mozog a házasságkötések és 20 000 körül a válások éves száma az országban. Ez utóbbi idén is 40 000, a gyermekeik révén pedig még ennél is jóval több embert érint.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!