Egyszerre két gyülekezethez beszélni

Egyszerre két gyülekezethez beszélni

Share this content.

Szöveg: Illisz L. László, fotó: Balicza Máté
Budapest – Gyorstalpaló kommunikációs tréningen látta vendégül Fabiny Tamás, médiamunkáért felelős püspökünk azokat a lelkészeket, akik idén rádióban, illetve televízióban közvetített istentiszteletet tartanak. A közmédia minden évben lehetőséget teremt arra, hogy egyházunk egy-egy jeles napon így is megmutathassa magát, s közös érdekünk, hogy ezeken az alkalmakon a lehető legjobb, de mindenkor valós arcunkat mutassuk meg a nagyvilágnak.

Fabiny Tamás bevezetőjében előbb Bródy Sándor 20. század elején rögzített hangját, majd pedig Martin Luther King híres, Washingtonban elmondott, az „I have a dream…” szófordulattal elhíresült beszédének egy részletét játszotta le az egybegyűlteknek. Ezzel azt akarta illusztrálni, hogy a „szó elszáll” minősítés ma már korántsem állja meg a helyét, hiszen King sodró lendületű, retorikai bravúrnak tekinthető beszéde a mai napig eleven szöveg és hang, ma is éppen olyan elsöprő erővel hat hallgatóira, mint 1963-ban.

A püspök arra intette a lelkészeket, mindig tartsák szem előtt, hogy a közvetített istentiszteleteken két gyülekezethez beszélnek: az egyik ott ül előttük a padsorokban, a másik pedig a vevőkészülékek előtt. S azon is érdemes elgondolkodni – tette hozzá –, hogy hány évig kellene prédikálni ahhoz, hogy annyi emberhez eljuttassák Isten igéjét, mint ahányan egy-egy ilyen alkalommal szerte az országban, vagy akár a nagyvilágban hallgatják/nézik az istentisztelet közvetítését.

A megbeszélésen meghívott vendégként vett részt Exterde Tibor, az InfoRádió műsorvezetője, aki több évtizedes televíziós és rádiós tapasztalata alapján látta el gyakorlati tanácsokkal a lelkészeket. Beszélt a felkészülés és jegyzet készítésének fontosságáról, valamint arról, hogy a szolgáló lelkészek mindig igyekezzenek önmagukat adni, ne változtassanak szokásos beszédstílusukon, hangerejükön, mert ily módon mindenképpen mesterkélt hatást keltenek. Sok egyéb mellett azt tanácsolta, hogy a közvetítések előkészítése során a lelkészek adjanak meg minden segítséget a kamerákat, mikrofonokat beszerelő, beállító technikusoknak, az adások rendezőit pedig lássák el minél több, a liturgiára és a helyi sajátosságokra vonatkozó, releváns információval, ezzel is segítve munkájukat, s a közös cél elérését, vagyis a magas színvonalú produkció létrehozását.

A vendég szavait Nagy László, az evangélikus egyház rádiós és televíziós istentiszteleteinek közvetítéseiben évtizedek óta közreműködő kollégánk egészítette ki praktikus, az adások lebonyolítására vonatkozó tanácsokkal. Egyházunk sajtóbizottságának elnöke, a kiváló rádiós riporter/műsorvezető, Novotny Zoltán ugyancsak hasznos tanácsokkal szolgált a lelkészeknek, akik minden apró részletre kiterjedő kérdésekkel „bombázták” a médiaszakembereket.

Az evangélikus sajtóban – a megújult Evangélikus Élet hasábjain és az evangelikus.hu honlapon – eddigi szokásunkat megtartva, idén is időben hírt adunk a közvetített istentiszteletek időpontjairól, bemutatjuk az érintett gyülekezeteket és a szolgáló lelkészeket.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!