Együtt Európáért – Az augsburgi jubileumi ünnepségről

Együtt Európáért – Az augsburgi jubileumi ünnepségről

Share this content.

Szöveg és fotó: Honti Irén
Augsburg – 20 évvel ezelőtt, 1999. október 31-én Augsburgban a katolikus és az evangélikus egyház képviselői aláírták a megigazulásról szóló közös nyilatkozatot. Ünnepi pillanatok voltak. Az elmúlt 20 évben létrejött egy kezdeményezés, az „Együtt Európáért”, melynek vezetői minden évben a találkozókat szerveznek. Idén a 20 éves évfordulóra szólt a meghívás. A jubileumi ünnepségre 20 országból mintegy 300 résztvevő érkezett. Az elmúlt 20 évben sok szép gyümölcse volt az „Együtt Európáért” mozgalomnak a különböző országokban. A szervezők tudomására jutott, hogy hazánkban együtt szolgálunk a tranzitzónában a menekültek között katolikus, protestáns testvérek; ezért kérték, hogy néhány percben számoljunk be erről. Így kaptam meghívást az ünnepségre.

A program Ottmaringban kezdődött. A bevezetőben hallottuk, hogy Jézus a mi középpontunk, Ő az, aki felkészít bennünket, hogy a béke, a kiengesztelődés és az igaz emberség jelei legyünk. 

Másnap „A gyümölcsökben felismerhető magok” címmel hallottunk tapasztalatokat. Különbözőek vagyunk, a Szentlélek mégis összeköt bennünket a szeretetben. Az egyéni karizmák világítanak, és arra hívnak, hogy nyissuk ki az ajtót egymás előtt, lépjünk ki a komfortzónából és menjünk együtt tovább a szolidaritás jézusi útján. Hívásunk van, hogy a falak helyett hidakat építsünk, a félelem helyett pedig bizalmat. Mit akarunk csinálni? De hiszen „A kottát a mennyben írják” (idézet Chiara Lubich-tól), így hát mindig újra keressük Isten akaratát, hogy megtudjuk, mit tegyünk együtt Európáért. 

Este Augsburgba utaztunk. Ünnepi fogadáson vettünk részt a városházán az aranyteremben, ahol a város polgármestere is köszöntött bennünket. 

Szombat délelőtt Augsburgban, a városházán folytatódott a program. Felszólalt dr. Christian Krause nyugalmazott evangélikus püspök is (a Lutheránus Világszövetség - LVSZ volt elnöke), aki a megbékélésre hívott, hogy engesztelődjünk ki Istennel és egymással, mert csak megbékélt életek tudnak igazán együtt élni és alkotni. Rövid beszámolók hangoztak el a gyümölcsökben megmutatkozó szolgálatokról, és itt kapott hangot a mi közös szolgálatunk is a tranzitzónában. (A Református Szeretetszolgálat és más támogatók által végezzük ezt a szolgálatot a menekültek között.) Cinzia Panero katolikus testvérem (a fokolare mozgalomból) olasz nyelven számolt be, én pedig mint evangélikus lelkész németül. Az elhangzottakat a hallgatóság tapssal értékelte. 

A két napos program a Szent Anna evangélikus templomban ért véget, ahol együtt imádkoztunk Európáért. Égtek a gyertyák, békét kívántunk egymásnak, majd az égő gyertyákkal a kezünkben kivonultunk az udvarra, ahol egy nagy kört alkotva fejeztük ki az azt az egységet, amelyre hivatva vagyunk Jézus szavai nyomán: „…hogy mindnyájan egyek legyenek...” János 17.21.

Az ünnepség nagy hatással volt rám, hiszen ami itt történt, Augsburgban és azóta is, ezen az úton, az annyira jézusi: a megbékélés, a dialógus, a hidak építése, a szolidaritás… így munkálkodunk együtt Európáért a Lélek vezetése nyomán. Hála Istennek! 

Címkék: Augsburg -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!