Együtt hirdették az igét a keresztény felekezetek tagjai Békéscsabán

Együtt hirdették az igét a keresztény felekezetek tagjai Békéscsabán

Share this content.

Forrás: behir.hu, szöveg: Papp Ádám Sándor, fotó: Fazekas Róbert
Békéscsaba – Az ökumenikus imahét ötödik napján, azaz 2020. január 23-án, csütörtökön Fekete Károly református püspök, Kiss-Rigó László katolikus püspök és Kondor Péter evangélikus püspök hirdette az igét a békéscsabai evangélikus kistemplomban.

„Mindig sokat jelent az, amikor együtt szolgálhatunk, bepillanthatunk egymás munkájába, épülhetünk egymás hite által. Szükségünk van egymás erősítésére egy olyan világban, amelyben keresztény emberként újra és újra úgy érezzük, hogy erőnk feletti út áll előttünk. Ha csak annyit szeretnénk teljesíteni, ami saját erőnkből telik, ahhoz nem kellene Krisztust követnünk, elég lenne valamilyen filozófiai morál. Ha az emberben lévő maximális teljesítőképesség lenne csupán és nem minőségileg más, akkor nem kellett volna Istennek olyan nagy áldozatot hoznia érte, mint Krisztus keresztje. Ha őt akarjuk követni, meg kell tapasztalnunk, hogy erőnk felett való út áll előttünk” – fogalmazott Kondor Péter evangélikus püspök, az imahét 5. napján, a békéscsabai esemény bevezetéseként.

„Az ökumenikus imahét idén az apostolok cselekedeteire összpontosít” – ezt már Kiss-Rigó László mondta. A katolikus püspök emlékeztetett, hogy az ökumenikus imahét a Krisztus-hívők egységéért jelmondattal 1968 óta világszerte a keresztény felekezetek egységét hirdető programsorozat. Kiemelte: „minden évben egy adott ország keresztény közössége készíti elő az imahét anyagát. Idén a máltaiak alakították a tematikát, a központi téma pedig az emberségesség és a másikra való odafigyelés. Minden napnak van egy mottója, például a megbékélés, a megvilágosodás, az erő vagy a vendégszeretet” – ecsetelte.

„Az ökumenikus imahetet nem csak Magyarországon vagy Európában, hanem például Indiában, missziós területen is megrendezik, hiszen ezeken a területeken döbbentek rá a testvéregyházak, a keresztény közösségek, hogy habár ugyan azt a Krisztust hirdetjük, mégsem tudunk egymással igazi, testvéri módon élni. Leginkább a missziók tapasztalata sarkallta az egyházakat arra, hogy tegyenek minél többet a közösségért, a testvériség megtapasztalásáért” – hangsúlyozta a katolikus püspök.

Az imahét ötödik napja az erőről, illetve az útravaló kenyér megtöréséről szól. Fekete Károly református püspök elmondta: a kenyér megtörése – a keresztény közösség életének és istentiszteletének középpontja – felkészíti a hívőket a keresztény szolgálat iránti elkötelezettségre. Mint mondta: várva-várják azt a napot, amikor minden keresztény ugyanahhoz az úrvacsorai asztalhoz telepedhet, és erőt meríthet a kenyérből, a pohárból. Majd a kenyérszaporításról szóló csodát hozta példának.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!