Együtt sírunk, nevetünk, írunk – Terézanyu felolvasóest a Rózsák terén

Együtt sírunk, nevetünk, írunk – Terézanyu felolvasóest a Rózsák terén

Share this content.

Szöveg: Gazdag Zsuzsanna, fotó: KEcskeméti Zsuzsanna
Budapest – Az Aranyanyu Díjat 2011-ben alapította Rácz Zsuzsa író és a Richter Gedeon Nyrt. a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése céljából. Az elismerést olyan nőknek ítélik oda, akik klasszikus, női segítő szakmákban dolgoznak, munkájuk nélkülözhetetlen, mégis csekély anyagi és erkölcsi elismerésben van részük. A 2017-es év egyik díjazottja Kecskemétiné Szilvási Zsuzsanna kollégiumigazgató volt. Ez volt az oka annak, hogy egy Rácz Zsuzsa által életre hívott másik kezdeményezés, a kilencesztendős múltra visszatekintő Terézanyu-díj adventi felolvasóestje 2019. november 29-én épp a Rózsák terei Evangélikus Középiskolai Kollégium dísztermében zajlott.

A Terézanyu-pályázatra kezdettől fogva személyes, akár tabudöntögető témákat vártak. Azt, hogy ki-ki egyes szám első személyben elmondva, névvel, arccal vállalja saját magát, az életét. Azt gondolhatnánk, hogy nagy bátorság kellett és kell ehhez a fajta kitárulkozáshoz, amely visszatartó erő lehetett és lehet, ám mindig bőven akadt és akad jelentkező.

Talán azért is, mert – ahogy az az adventi felolvasóesten is elhangzott – ez a csapat egy valódi, összetartó közösség, melynek az ereje az egymás iránti tiszteletben, szeretetben és bizalomban rejlik, ahol a tagok együtt kereshetik a választ az élet olyan fontos kérdéseire, mint: „Ki vagyok én, mint ember, mint nő, mint anya, mint társ…?” 

Bár egyes történetek nem nélkülözik a humort sem, a sztorik többsége bizony néha szinte kíméletlenül őszinte, sokszor mélyen megrázó. Rácz Zsuzsa az est folyamán beszélt is arról, hogy sokan kérdezik tőle azt, hogy „csak” tragikus történetekkel lehet nevezni…? Nem - hangsúlyozta, de az élet ilyen, nehéz. Mindenki terheket cipel, és azzal adhatjuk egymásnak a legtöbbet, ha ezeket felolvassuk egymásnak.

A felolvasáson kívül természetesen lehetőség nyílt a kötetlen beszélgetésre is, melynek keretében elhangzott, hogy amellett, hogy az írás önkifejezési mód, amikor valaki nehéz, emberpróbáló helyzetbe kerül – például egy súlyos betegséget átélve, balesetet elszenvedve, párkapcsolati problémákkal küzdve, vagy épp egy szerette elvesztése után –, az akár terápiás célokat is szolgálhat, segítheti az önismeretet és a gyógyulást. Ahogy ezt egy résztvevő megfogalmazta: erőt lehet meríteni abból, hogy tudom, vannak, akik értenek, támogatnak, abból, hogy nem vagyok egyedül.

Vannak, akik évről-évre, rendszeresen jelentkeznek írásaikkal, és persze mindig csatlakoznak olyan újabb tagok is, akik szeretnék másokkal is megosztani a történetüket egy-egy kérdéshez kapcsolódva. (Evangélikus honlap lévén legyünk büszkék rá, hogy 2014-ben – amikor Szeresd Önmagadat" jobban, mint felebarátodat volt a téma – például Balogh Éva evangélikus lelkész, a Gyülekezeti és Missziói Osztály gyülekezeti referense második helyezést ért el Egy sárkányt (meg)győző hős(nő) igaz története című írásával.)

Az idei esztendő témája a váltás, változás, újjászületés volt. A Terézanyu klubtagok összefogásával, önerőből, a noivalto.hu-val közösen meghirdetett pályázatra húsz nap alatt közel kétszáz írás érkezett, ezek közül tízet díjaztak. Döbbenetes erejű, felkavaró írások születtek ebben az évben is. Az első helyezett a roma származású Danó Éva lett Az árnyékból a fénybe című írásával. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!