Együttműködési nyilatkozatot írtak alá az egyházi kórházak

Együttműködési nyilatkozatot írtak alá az egyházi kórházak

Share this content.

Forrás: MTI, fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest – Együttműködési nyilatkozatot írtak alá a Budapesti Szent Ferenc Kórház, a Betegápoló Irgalmasrendi kórházak, a Bethesda Gyermekkórház és a Mazsihisz Szeretetkórház fenntartói és a kórházak vezetői kedden Budapesten. Az együttműködésben részt vesznek a készülő evangélikus és görögkatolikus kórházak fenntartói is. A készülő evangélikus kórház a krónikus betegek ellátását és rehabilitálást végzi majd.

A dokumentum szövege szerint az intézmények célja, hogy közös erőfeszítéssel dolgozzanak, részt vegyenek a „magyar egészségügy fejlesztésében” és közösen hozzanak létre egyházi alapon nyugvó nővérképzést. 

Az együttműködésben részt vesznek a készülő evangélikus és görögkatolikus kórházak fenntartói is.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke elmondta: a négy kórház évek óta segíti egymást, 2018 óta azonban az Egyházi Kórházak Egyesülésének létrehozásával hivatalos, jogi formát öltött együttműködésük. Megjegyezte: Magyarországon példaértékű az egyházak közötti együttműködés.

Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője szerint az egyházi kórházak nemcsak közfeladatot látnak el, hanem küldetésük, „Isten előtt a másik emberért vállalt felelősségük” a betegek gyógyítása, a másik ember gondjainak átvállalása.

Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, az Egyházi Kórházak Egyesülésének elnöke elmondta: az egyházi kórházak felosztották egymás között a betegellátási területeket. A szülészet és a gyermekgyógyászat a Bethesda Gyermekkórházban működik, a felnőtteket ellátó, általános, nagy kórház a Budai Irgalmasrendi Kórház, a kardiovaszkuláris betegségek kezelését és a betegek rehabilitációját a Szent Ferenc Kórház végzi, az idősek, haldoklók ellátását pedig a Mazsihisz Szeretetkórház vállalja. A készülő evangélikus kórház a krónikus betegek ellátását és rehabilitálását végzi majd, a görögkatolikus egyház kórháza pedig vidéki nagy kórházként működik majd. Elmondta azt is: a kórházak megosztják egymás között nem csak feladataikat, de erőforrásaikat, szakaembereiket is. Hozzátette: egyelőre hiányzó terület az egyházi ellátásban a neurológia és a felnőtt pszichiátria. 

Kozma Imre ehhez hozzátette: a 20. század elejéig, a Lipótmező megalapításáig Magyarországon a Betegápoló Irgalmasrend látta el a pszichiátriai betegeket, ezért a rend a jövőben szeretne újra jelen lenni az egészségügynek ezen a területén is. 

Toldy-Schedel Emil közös feladatként említette továbbá, hogy részt vegyenek a határon túli magyarok egészségügyi ellátásában.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója arról beszélt: az Egészséges Budapest programmal „szoros szinkronban” a következő években jelentősen bővülnek majd az egyházi kórházak. Felidézte: az elmúlt évtizedekben sokszor „hisztérikus kampányok kísérték” egy-egy egyházi kórház meg-, illetve újraalakulását. E kórházak munkája azonban mára sokkal békésebb vágányokra terelte a róluk szóló beszédet. Hozzátette: a jövőben is számítanak a társadalom támogatására. Kitért arra: az egyházi kórházak nemcsak minőségszolgáltatást nyújtanak, hanem más szemléletet is képviselnek. A közbeszédben nem ismert karitász vagy diakónia szavak „a szeretetből fakadó, önzetlen szolgálatot jelentik”. Ezt a hozzáadott értéket pedig a betegek igénylik és értékelik. 

Hivatkozások: VIDEÓ a HírTV oldalán. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!