Tolerancia és nyitottság – Együttműködési szerződést kötött az Evangélikus Hittudományi Egyetem és a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet

Tolerancia és nyitottság – Együttműködési szerződést kötött az Evangélikus Hittudományi Egyetem és a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet

Share this content.

Szöveg: Kovács Barbara Luca, fotó: Rosta Izabella
Budapest – Közös reggeli istentiszteleten és reformációi megemlékezésen látta vendégül az Evangélikus Hittudományi Egyetem a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet négyfős küldöttségét. A két teológiai felsőoktatási intézmény közötti korábbi jó viszonyt hivatalosan, együttműködési szerződés aláírásával szilárdították meg.

A vendégek között köszönthették dr. Rezi Elek rektort, dr. Adorjáni Zoltánt, a Protestáns Teológiai Intézet dékánját, Benkő Tímea doktoranduszt és Erzse Zsolt, harmadéves, evangélikus teológus hallgatót. Az alkalom úrvacsorás istentisztelettel kezdődött, amelyen Szabóné Mátrai Marianna, a Gyakorlati Intézet vezetője szolgált igehirdetéssel a tanítványok kiküldésének története alapján (Mt 10,26-33).

A reformáció ünnepének közeledtével az EHE hallgatói önkormányzata készült egy reformációi megemlékezéssel, amelynek végén koszorút helyeztek el Luther Márton szobránál.

A szerződés aláírását dr. Rezi Elek, a Protestáns Teológiai Intézet rektorának köszöntő szavai előzték meg. Elmondta, hogy a kolozsvári teológiai fakultás a kölcsönös tisztelet és megbecsülés jegyében működik, hiszen három felekezet képviselői – evangélikus, református, unitárius - tanulnak és oktatnak egy helyen. Az államilag akkreditált, bolognai rendszerben működő egyetemet általában 140-150 hallgató látogatja. Az idei évben ebből 118 református, 24 unitárius és 4 pedig evangélikus teológus.

Dr. Szabó Lajos, az EHE rektora is megerősítette, hogy a tolerancia és a nyitottság az, amelyet a teológiai egyetemeknek a 21. század gyakran nehéz éveiben gyakorolniuk kell, és ennek szellemében valósul meg a két intézmény közötti együttműködés is. A szerződést Szabó Lajos és Rezi Elek írták alá. Az egyetemek oktatási, kutatói és tudományos területeken működnek együtt. Közreműködhetnek új képzések indítása terén, kölcsönösen részt vehetnek a doktorképzésben, indíthatnak közös kutatási projekteket és konferenciákat, valamint egymás könyvtárának rendelkezésére bocsátják kiadványaikat, publikációikat.

A vendégek a poimenika előadás keretei között tovább meséltek egyetemük történetéről, mindennapjairól, illetve kihívásairól.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!