Az Evangélikus Hittudományi Egyetem közleménye

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem közleménye

Share this content.

Szöveg: Csepregi Zoltán
Budapest – Az Evangélikus Hittudományi Egyetem Szenátusa 2018. szeptember 3-i ülésén elhatározta az esti tagozatos lelkészképzés meghirdetését és februári keresztféléves elindítását. A teológus mesterszak lelkipásztori specializációjának regisztrációja már meg is történt az Oktatási Hivatalban, és a Magyarországi Evangélikus Egyház illetékes testületei is lehetővé tették, hogy az ezeket a tanulmányokat sikeresen elvégzettek lelkésszé avathatók legyenek egyházunkban.

Friss képzésünk tehát a meglévő teológus mesterszak új specializációjaként folyik, azaz szigorú bemeneti minimumfeltétel a felsőfokú diploma, akár egy mai alapdiploma vagy egy régi főiskolai oklevél is. Az esti tagozat konzultációs hétvégéket jelent folyamatos olvasás és egyéni tanulás mellett. Az ősz folyamán megjelenik a felvételi hirdetmény decemberi jelentkezési határidővel, és a felvettek februárban kezdik meg a képzést a bibliai nyelvekre koncentráló, úgynevezett „nyelvi félévvel”. Ezután két félév „részismeret” (teológiai alapismeretek), majd négy félév mesterszak „lelkipásztori specializációval” következik. Az egész folyamat tehát tanterv szerint hét félévet jelent, mely előtanulmányoktól függően egyénileg módosulhat, és ugyancsak az egyénileg vizsgálandó előéletektől függ, milyen – állami vagy önköltséges – finanszírozásban végezhetők a tanulmányok, és a végzettek hatodéves gyakorlattal vagy anélkül avathatók lelkésszé.

A munka mellett, esti tagozaton, meglett korban lelkészi képesítést szerzők megjelenése új távlatokat nyithat a „másodhivatású” és részmunkaidős gyülekezeti lelkészek számára. Magyarországon erre eddig csak szórványos esetek adódtak, de több európai evangélikus testvéregyházban már rendszerszinten működik ez a lehetőség. Főleg az aprófalvas régiókban mutatkozhat az a kihívás, hogy a népességfogyás vagy a terület gazdasági leszakadása miatt sok tradicionális anyagyülekezet még központi támogatással sem képes többé lelkészi állást fenntartani. A másodhivatású lelkészek modellje talán egyes helyeken orvosolhatja majd a kínzó lelkészhiányt.

Mindezeken túl azok élettapasztalataiból és más területeken szerzett felkészültségéből, akik a másoddiplomás lelkészjelöltség útját fogják választani, az egyetem – reménység szerint – legalább annyit fog profitálni, mint ők az itteni tanulmányaikból. Az evangélium arra tanít minket, hogy adott esetben a kövek kiálthatnak, hogy az aratás Ura vagy a szőlő Gazdája onnan is toborozhat munkásokat, ahonnan mi nem vártunk senkit. Eljöhetnek napkeletről és napnyugatról, északról és délről is, és asztalhoz telepedhetnek a Szentírás mellett, az Isten országában.

Csepregi Zoltán, megbízott rektor

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!