Nyílt nap az Evangélikus Hittudományi Egyetemen Márton-napon

Nyílt nap az Evangélikus Hittudományi Egyetemen Márton-napon

Share this content.

Szöveg: Kovács Barbara, fotó: Rosta Izabella
Budapest – Élményekben gazdag Márton-napot ünnepeltek az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. 2015. november 11-én ugyanis több mint hetven gimnazista érkezett az egyetem nyílt napjára, hogy közös istentiszteleten, programokon és előadásokon ismerjék meg a teológushallgatók mindennapjait. A sürgés-forgás este is folytatódott, hiszen Luther Márton névnapját az ebben az időszakban hagyományosnak számító libavacsorán ünnepelték meg a hallgatók és oktatók.

A szerda reggeli úrvacsorás istentiszteletek általában családias légkörben zajlanak a Teológián, azonban a nyílt nap mindig kivétel: a kápolna zsúfolásig telt, sokan állva hallgatták az istentiszteletet. Vidéki és budapesti gimnáziumokból egyaránt érkeztek látogatók. Az igehirdetés szolgálatát dr. Szabó Lajos rektor végezte, aki az Apostolok Cselekedeteinek igeszakasza alapján arról beszélt, hogy a mindennapok során is szükségünk van a meglepetésekre, és a rácsodálkozás képességére. A nyílt nap is egy jó alkalom arra, hogy felfedezzük Isten szeretetét a másik emberben. A prédikációt egy pantomimjáték is illusztrálta, amit az egyetem újonnan megalakult színjátszó köre adott elő.

A rektori köszöntő után a vendégek rövid tájékoztató beszélgetésen pillanthattak be az egyetemi életbe. Az első előadáson arról hallhattak, hogy pontosan mit tanulnak az Evangélikus Hittudományi Egyetemen, illetve az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) tanárképző központja is bemutatkozott.

A kollégiumi életről Pángyánszky Ágnes egyetemi lelkész mesélt a gimnazistáknak. Ezután arra a kérdésre keresték közösen a választ, hogy pontosan mit kell tenni a sikeres felvételi érdekében.

Különböző előadások, és szemináriumok várták az érdeklődő diákokat. Szinte mindegyik tanszék képviseltette magát egy-egy órával a poimenikától kezdve, az egyháztörténeten át az újszövetségi exegézisig. Bódi Emese latintanárnő később meg is jegyezte, hogy a latin óra iránt még soha ennyien nem érdeklődtek, mint most. A napot a hallgatói önkormányzat rövid tájékoztatója zárta, amelyben az egyetemista élet kötetlenebb pillanatairól és programjairól meséltek.

A nyílt nap ugyan kora délután véget ért, de a teológusok számára este még folytatódott a program. Luther Márton születésnapját, és egyben Márton-napot nem is lehet méltóbban megünnepelni, mint az új Luther-rajzfilm egyik epizódjának megtekintésével. Richly Zsolt rajzfilmrendező mutatta be a Luther római útjáról szóló részt a teológushallgatóknak, közben pedig a munkálatok nehézségeiről és szépségeiről mesélt. Az ünnep fénypontja a hagyományos libavacsora volt, amelyen idén vehettek először részt az egyetem hallgatói és oktatói. A vacsora után a hallgatói önkormányzat tombolát rendezett, amelyen – Márton-naphoz méltóan – egyik fődíjként Luther Márton Válogatott Műveinek legújabb példányát lehetett megnyerni a Luther Kiadó felajánlásából.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!