„Ne félj, ezentúl emberhalász leszel” – Tanévzáró ünnepséget tartottak az Evangélikus Hittudományi Egyetemen – Frissítve a végzősök és jubilánsok listájával!

„Ne félj, ezentúl emberhalász leszel” – Tanévzáró ünnepséget tartottak az Evangélikus Hittudományi Egyetemen – Frissítve a végzősök és jubilánsok listájával!

Share this content.

Budapest – 2013. június 21-én rendezték az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanévzáró ünnepségét. A zuglói evangélikus templomban tartott ünnepségen a végzős hallgatók diplomaosztójára és a korábban végzettek köszöntésére is sor került. Szöveg és fotó: Galambos Ádám

A hagyományoknak megfelelően az idei tanévzáró ünnepség is istentisztelettel kezdődött. Szabóné Mátrai Mariann igehirdetése Péter halfogásának történetére épült, miszerint: „Ne félj, ezentúl emberhalász leszel” (Lk 5, 10b). Az igehirdetésben a Gyakorlati Intézet vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy Jézus nemcsak meghívta a halászokat, hanem ki is választotta őket. „Jézus pillantása, az, ahogy észreveszi, megszólítja az embert a kezdet. Erre épül a hivatás” – fogalmazott Szabóné Mátrai Mariann. Azonban ahhoz, hogy a kiválasztottság beteljesedjen saját döntésre, elhatározásra van szükség. „Úgy, ahogy Péter az „epistata”, szóval felelt Jézus elhívására, azaz mai nyelven fogalmazva azt mondta, hogy „jó főnök, menjünk”, ugyanúgy, ma is igent lehet mondani az elhívásra. Az elhívás azonban nem a saját makacsságunkon, a jobban tudók hangzatos beszédein, hanem Jézus közvetlen megszólításán alapul.” Ezek alapján ér össze a kettős irány, azaz Jézus lehetetlennek tűnő parancsa és a mi válaszunk úgy, hogy az csodává válik. Az igehirdetés kitért többek között a hitvallásosság kérdésére, azaz arra, hogy a most végzetteknek hitvalló keresztényként a mindennapokban is képeseknek kell lennie arra, hogy életvitelszerűen megvallják legnagyobb kincsüket, azaz hitüket.

Az ünnepség zenei szolgálatát Finta Gergely és Kinczler Zsuzsanna vezetésével az Evangélikus Hittudományi Egyetem énekkara és liturgikus ének szemináriuma, továbbá Tóth Péter vezetésével az egyetem fúvósegyüttese valamit az Agape zenekar végezte.

Szabó Lajos rektor Mitől és hogyan lehetünk láthatóan evangélikusok címmel tartott beszédében az igehirdetésre utalva a hitvallásosságról, a párbeszédről beszélt. „Szükséges önmagunk megfogalmazása ahhoz, hogy képviselni tudjuk azt, amiben hiszünk” – fogalmazott a rektor. Beszédében utalt az idén Hamburgban megrendezésre került 34. Német Evangélikus Egyházi Napokra, melynek résztvevői napokon keresztül olyan egységet alkottak, mely példamutatóan jelezte a megújulás lehetőségét.

Egyúttal Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök és Fábri György, az Északi Evangélikus Egyházkerület felügyelőjének a 2011-es népszámlálásról nyílvánosságra hozott adatokkal kapcsolatban kifejtett gondolatai kapcsán Szabó Lajos elmondta, hogy a most végzett és végzés előtt álló generációra nagy kihívások várnak. „Azáltal lehet megszólítani a ma emberét, ha vállaljuk hitünket és azt korszerűen és frissen sugározzuk. Ezáltal jöhet létre az a csoda, mely megújulást és hitet ébreszt” – fogalmazott a rektor.

Szabó Lajos beszédében beszámolt arról, hogy az Evangélikus Hittudományi Egyetemen a 2012/2013-as tanévben közel háromszázan folytattak tanulmányokat. „Az idei évben lelkész szakon hét, katekéta szakon három, hittanár szakon kettő, teológus szakon pedig hat hallgató kap oklevelet. A doktori iskolát egy fő végezte el” – mondta Szabó Lajos.

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanévzáró alkalmán az oklevelek átadásán túl köszöntötték azokat a korábban végzett lelkészeket, akik képzés formájú teológiai tanulmányaikat negyven, ötven vagy hatvan éve fejezték be. Az ünnepi istentisztelet offertóriuma a dr. Sólyom Jenő Alapítványt támogatta.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!