A protestáns egyház digitális kongresszuson vitatja meg a változásokat

A protestáns egyház digitális kongresszuson vitatja meg a változásokat

Share this content.

Forrás: epd, fordítás: Balicza Klára
Hannover – A protestáns tartományi egyházak dolgozói az egyház jövőjét döntően pozitívan látják, 70 százalékuk optimistán tekint a következő évekre. A szeptember 18-án megtartott úgynevezett jövőfórumon 20 tartományi egyházból 500 delegált vett részt, hogy megvitassák a változtatási javaslatokat és az új perspektívákat.

„A digitális kongresszus egy kísérlet” – nyilatkozta a Németországi Protestáns Egyház, az EKD zsinati elnöke, Irmgard Schwaetzer. „Még csak a nagy változások elején járunk, ezek az elkövetkező években fogják az egyházat igazán érinteni. A fő kérdéseink, hogy mivel foglalkozik az egyház és mire költi a pénzt a következő években” – mondta Schwaetzer.

A novemberi zsinati ülésen 11 fő irányelvet tekintenek át. Ezek alapja a tagok csökkenő létszáma, valamint a hiányzó egyházadói bevételek. Előrejelzések szerint 2060-ig az egyháztagok létszáma és az egyházak bevétele a felére eshet vissza.

„Erős változási szándékot érzek” – mondta a Németországi Protestáns Egyház (EKD) elnöke, Heinrich Bedford-Strohm.

A megkérdezettek 80 százaléka kész a változásokra, egyben szkeptikusan vélekedtek arról, hogy az egyház lépést tud-e tartani a társadalmi változásokkal. A koronavírus miatt egy naposra rövidített kongresszusra ötletek százai gyűltek össze a gyülekezetek jobb adminisztrációjával, valamint az egyház és az emberek közeledésével kapcsolatban.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!