Eladó a volt magtárból lett battonyai templom

Eladó a volt magtárból lett battonyai templom

Share this content.

Forrás: beol.hu, szöveg: Csete Ilona
Battonya – Kevés hazai település büszkélkedhet azzal, hogy sok nemzetiség él egymás mellett békében. Ennek egyik látványos bizonyítéka a sok templomtorony Battonyán. A Hunyadi utcán, a református templommal átellenben áll az evangélikus templom, amely már több évtizede nem tölti be egyházi funkcióját. A mellette lévő lakóházzal együtt Isten háza is eladóvá vált. A tulajdonos eladásra hirdette meg.

Az eladásra kínált ingatlan tulajdonosa a Palotay család. A telek és az ott álló­ ­ingatlanok 1962 óta a család tulajdonát képezik. Dokumentumok igazolják, az evangélikus egyház 2005-ben (már akkor sem volt birtokon belül, nem kívánta tataroztatni, pénz hiányában visszavásárolni) befejezettnek tekintette az ügyet. Melyiket is?

„Az épület a századfordulóig magtár volt, a gazdája­ (örökös nem lévén) az akkori­, alakuló battonyai evangélikus gyülekezetre hagyta. Akkoriban hirdettek kántortanítói állást, arra jelentkezett az édesapám, aki itt alapított családot, én már ebben a házban születtem” – gombolyította vissza az idő fonalát a telek és az ingatlanok tulajdonosa, Palotay Béla, akinek a keresztapja, Benkóczi Dániel­ volt sok éven át itt evangélikus lelkész. Az ő kőműves hozzátartozója, hogy méltó helye ­legyen az istentiszteleteknek, épített a magtár mellé­ templomtornyot, s vált Isten ­házává az épület. Ahogy kell, felszentelték.

„Az idő telt, az evangélikusok megfogyatkoztak, a gyülekezet fenntartására­ egyre kevesebb pénz maradt. Az utolsó lelkész is elment. Apám két részletben vette meg a jelenlegi telket, a felépítményekkel együtt. Ez a magtárból lett evangélikus templom 1983-ig működött. Azután már nem voltak istentiszteletek sem. A berendezést széthordták, nekünk pedig kulcsunk sem volt, de a külső környezetet – ahogy egy jó gazdának azt tennie kell – rendben tartottuk, s tartjuk máig. Megbékéltünk ezzel a helyzettel, elfogadtuk úgy, ahogy van” – folytatta a családfő.

A nyugdíjas házaspár, Palotay Béla és felesége úgy határozott, ha idős szüleik már nem lesznek, elköltöznek Battonyáról, hiszen gyermekeik más városban élnek. Egyszer már próbálták értékesíteni az ingatlant, de…

„Nagyon erős a kötődés. Ám beláttuk, a 103 négyzetméteres ház, az 1872 négyzetméternyi telek nekünk sok – tette hozzá a feleség. – Ezért is jelentettük meg a napokban újra a hirdetésünket a battonyai kábelhálózaton, amit sajnos sokan félreértettek.”

„A melléképületként nyilvántartott egykori magtártemplom már nagyon romos. Hirdetményünkben úgy fogalmaztunk: átalakítható, bontható az ingatlan. De ez nem templompusztítást jelent, ahogy ezt a kommentelők állítják. Van egy állásfoglalás, miszerint: ha megszűnik templomnak lenni az épület, az visszabontható az eredeti állapotig, vagyis a magtár tetőszerkezetéig. Magunk is meglepődtünk azoknak az embereknek a hozzászólásain, akik jól ismernek bennünket, de kérdezés helyett valótlanságokat fogalmaztak meg. Nem olyan bonyolult ez a történet… Örültünk a feleségemmel, hogy most végre elmondhattuk, és megkönnyíthettük sokak számára a tisztánlátást” – zárta a battonyai evangélikusok templomának évszázados történetét Palotay Béla.

Apácák, képzőművészek érdeklődnek

Annak örülne a battonyai ­tulajdonos, ha megmaradna­ az épület egyházi funkciója. Ezért sem bontotta vissza a család. És különben is: ezer emlékkel kötődnek e helyhez.

Elmesélték, hogy az ingatlan iránt érdeklődők között voltak már apácák is. Más képzőművészeti célokra vélte alkalmasnak. A nézelődők egyike raktárnak szerette volna hasz­nálni. Aki megnézte már a ­Hunyadi utcai telket és az ingatlanokat, annak azonnal szárnyalt a fantáziája.

Keresztapám, az alapító­ ­lelkész nevét tábla őrzi. Ott a templombejáratnál, a falon­. Ugye, mondanunk se kell, mi lenne számunkra a legmegnyugtatóbb. Ha a soktornyú Battonyán ez a torony is megmaradna” – mutatott a házaspár a kalandos sorsú épületre.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!