Elballagtak a vajdás diákok

Elballagtak a vajdás diákok

Share this content.

Szöveg: dr. Laukóné Adamik Edit
Szarvas – Simonffy Péter dala volt a mottója az idén elballagó vajdás diákoknak: „Visszanézve az életet, az elmúlt sulis éveket, A sok-sok emlékrengeteg előttem végigpereg. Sok minden van a listámon, amit még meg kell csinálnom. És a legelején ez áll: Még el kell búcsúznom!”

A ballagás napján, 2018. május 5-én reggel 6-tól életre kelt a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, az alsóbb évesek díszítették az épületet, különös gonddal a 12.-es osztálytermeket. A ballagási tarisznyák átadása volt az első ünnepélyes pillanat, hiszen az átadó 11.-es diákok is átérezték ennek jelentőségét. Majd a feldíszített ebédlőben sorakoztak fel a végzős diákok, ahol Zahorecz Pál iskolalelkész indította őket útjukra, amikor is utoljára járták végig a folyosókat és a tantermeket. A gimnázium épülete előtt a névadónak, Vajda Péternek adóztak tisztelettel felidézve néhány gondolatát és megkoszorúzva ott kiállított szobrát. A végzős osztályok az idei tanévben is nyomot hagytak maguk után, plaketteket rögzítettek az iskola haranglábján. Ezután a zászlót követve átvonultak az evangélikus Újtemplomba. 

A ballagási istentiszteleten Horváth Z. Olivér parókus lelkész hirdette az igét, majd Hodálik Pál, Szarvas város alpolgármestere köszöntötte elsőként a végzősöket. Gál Roland járási hivatalvezető is elmondta gondolatait a ballagóknak, majd az ünnepi műsor következett, melyet az énekkar nyitott meg.

Bondor Boglárka 11/c osztályos tanuló saját versét szavalta, amelynek címe Búcsúznod kell volt, majd Kozma Márk 11/b osztályos tanuló köszönt el a ballagóktól az évfolyam nevében. Ezután Mulholland Sadie 12/b osztályos tanuló Simonffy Péter Búcsúdalával, majd Uhljar Janka 12/a osztályos tanuló ünnepi beszéddel búcsúzott a végzősök nevében.

Az eskü szövegét, amelyben kinyilvánítják a ballagók a gimnáziumhoz való kötődésüket, hogy annak elhagyása után sem feledik azt az értékrendet, amelyet az iskola falai között kaptak, Buzás Martin 12/b osztályos tanuló mondta előre. Az iskola zászlajának átadása következett, amely gesztussal a 11. évfolyam átveszi azt a szolgálatot, amely a gimnázium egyik jelképének megőrzését jelenti. 

Kitajkáné Szántai Mária, a gimnázium igazgatónője ünnepi beszédében kiemelte a gimnáziumi évek jelentőségét, az érettségi fontosságát, valamint személyesen is szólt a ballagó diákokhoz, felidézve az itt eltöltött négy, illetve nyolc év emlékezetes eseményeit.

Az ünnepség több megható pillanata után a díjak kiosztása következett. Az idei tanévben a Vajda-díjat Uhljar Janka 12/a osztályos tanuló kapta nyolc éven keresztül kitűnő tanulmányi eredményéért, a sportban és a tanulmányi versenyeken elért kimagasló eredményéért. A szintén rangos elismerést, a Benka-díjat Mester Zsófia 12/a osztályos diákunk kapta szintén kitűnő tanulmányi munkájáért és sporteredményeiért, valamint művészeti tevékenységéért. Az ének-zene területén kiemelkedő tanulónak járó Melis-díjat Mulholland Sadie 12/b osztályos tanuló, az id. Oláh Miklós-díjat dobogós sporteredményeiért Nagy Béla 12/b osztályos tanuló kapta. A Művészeti díjat kimagasló teljesítményéért Erdős Norbert érdemelte ki a 12/b-ből. Kugyela Flóra 12/a osztályos tanuló két díjat is kapott, az idegen nyelvek tanulásában kiemelkedő eredményei alapján a Gasztonyi-díjat, valamint középfokú angol és két felsőfokú német (ORIGÓ és ÖSD) nyelvvizsgája alapján pedig Mocskonyi József-díjat vehetett át. Misik-díjjal jutalmazták Gubucz Gábor 12/b osztályos tanulót, aki földrajz tantárgyból jeleskedett, Tóth Arián 12/a osztályos tanuló fizika tantárgyból elért eredményeiért Kunos-díjat kapott. A Dr. Nádor Jenő-díjat Dorogi Mónika 12/a osztályos tanuló humán téren tanúsított munkájáért kapta. Wágner Réka 12/a osztályos tanuló Boczkó Dániel-díjban részesült szorgalma, illő magaviselete és jó tanulmányi eredménye alapján. Dernovics László képviselő díját Czinkoczki Enikő 12/a osztályos tanuló kapta. Kiemelkedő közösségi munkájáért Diákönkormányzati díjban részesült  Rohony Noémi 12/b osztályos tanuló. A röplabdás végzős lányok és fiúk  Mester Zsófia, Szabó Csenge, Gyulai Fanni, Lestyán Luca; Kiri Bence, Molnár Gergő, Pálfi Gellért, Nagy Béla, Kalocsai Levente, Erdős Richard - az edzőjükkel, Csilik Attilával együtt emlékplakettet vehettek át a több éven át tartó sikeres versenyzésükért. Kiemelt jutalmat kaptak sikeres sporttevékenységükért Sindel Renáta, Balogh Andrea és Gyulai Fanni, valamint kitűnő tanulmányi eredményéért Csicsely Bianka 12/b osztályos tanulók. Molnár Gergő az iskolai színjátszókörben végzett sikeres tevékenységéért kapott kiemelt jutalmat. Söjtöri–díjat kapott Bondor Boglárka 11/c osztályos tanuló kiemelkedő színjátszó és versmondó tevékenységéért. 

A végzős osztályokban aktívan tevékenykedő szülőknek is köszönetet mondtak egy-egy szál virággal.

A díjeső után a ballagók még visszatértek a gimnázium épületébe, ahol tájékoztatást kaptak a kevésbé ünnepélyes, azonban annál jelentőségteljesebb érettségi vizsgák menetéről.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!