Eldöntötte, odament, megnyerte!

Eldöntötte, odament, megnyerte!

Share this content.

Szöveg: ERSZK
Nyíregyháza – Túró Vanda, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának védőnő szakos hallgatója, az Evangélikus Roma Szakkollégium tagja nyerte a Lippai Balázs Roma Szakkollégium országos mese- és versmondó versenyét, melyet 2018. március 2-án rendeztek Hajdúböszörményben. Vanda erős mezőnyben vívta ki az elsőséget, meggyőző előadásával – a tapsból ítélve – versenytársai elismerését is elnyerte, a zsűri pedig a fődíjjal jutalmazta.

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán működő Lippai Balázs Roma Szakkollégium országos mesemondó és versmondó versenyt hirdetett a Talentum sorozatban.

A rendezvényre 25 nevezés érkezett, a betegségekkel és téliesre fordult időjárással nehezített alkalomra végül 20-an érkeztek meg. A rendezvényt és a vendégeket dr. Bálint Péter professzor, a kar dékánja köszöntötte, majd dr. Benedek Katalin, az MTA BTK Néprajztudományi Intézetének nyugalmazott tudományos főmunkatársa a zsűri szempontjait ismertette (szövegalakítás, szöveghűség; kreativitás, improvizációs készség; előadásmód: gesztus, mimika; műfaji jegyek; a személyiség ereje).

A versenyen indult Túró Vanda, az Evangélikus Roma Szakkollégium védőnő szakos hallgatója, aki a közelmúltban, a Roma hősök műhelymunka alkalmából Lakatos nővérek címmel improvizált meséje nyomán erős inspirációt kapott, hogy folytatnia kellene, amit a középiskolás évekkel elhagyott. Addig ugyanis rendszeres résztvevője volt a hasonló seregszemléknek, mint most megtudtuk róla. Az idő nem változtatott azon a szokásán, hogy drukkal, izgalommal várta színpadra lépését. Ami azt illeti, nem könnyítette meg a helyzetét az a körülmény, hogy erős kezdéssel nyitott a mezőny: mire Vandát szólították, már előadták produkciójukat a későbbi helyezettek, azt pedig nem tudhattuk, mi jön majd még utána… Ő azonban új színt, valódi pezsgést vitt a terembe megszólalása pillanatában! 

Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház művészeti vezetője, a zsűri másik jeles tagja később, a személyre szóló értékelés során erről úgy fogalmazott: a színművészeti egyetemen fél évig tanítják, hogyan kell megragadni a közönség figyelmét a színre lépés pillanatában. Benjaró kalandos történetének szuggesztív előadása az előzetesen ismertetett szempontok mindegyikében magas pontszámot hozott, a végeredményt pedig tudjuk. Itt is köszönet illeti dr. Jenei Terézt, a Nyíregyházi Egyetem Tanítóképző Intézetének vezetőjét, aki segítette Vanda felkészülését. 

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!