Fiatal házasok beszéltek őszintén a párkapcsolatról

Fiatal házasok beszéltek őszintén a párkapcsolatról

Share this content.

Szöveg és fotó: Galambos Ádám
Budapest – „A nevetés és a jókedv orvosság tud lenni egy kapcsolatban” – hallhattuk a telt házas előadáson. Záborszky Zsófia pszichológus és Záborszky Dávid baptista lelkipásztor három éve házasodtak össze. A Házasság hete programsorozat keretében nyíltan és őszintén beszéltek a párkapcsolatról.

„Az igazi szeretet szembesít, de kegyelmed ad, szabadságot ad és nem erőlteti rá magát a másikra és keresi az útját annak, hogy megmutathassa magát” – mondta Záborszky Zsófia a házasság alapjainak meghatározásánál. Az előadók Gary Chapman öt szeretetnyelvére – elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek és testi érintés – támaszkodva vezették be a házasság kérdéseibe a jelenlévőket. Rámutattak arra, hogy a másikra figyelés nem mindig egyszerű. A „mi” helyett sokszor az „én” kerül az előtérbe, ugyanakkor ezen tudatosan, odafigyeléssel változtatni is lehet. „Félreértéshez vezethet, ha az öt szeretetnyelvet mintegy varázspálcaként használjuk, ez nem csodaszer, hanem eszköz, amivel élhetünk” – mondta a pszichológus.

Egy igazi házasság ott kezdődik, ahol vége is lehetne

„Sokszor próbáljuk megtervezni, felépíteni az életünket, így a házasságunkat is. Mégis előfordul, hogy – akár rajtunk kívülálló okok miatt is – egyszer csak olyan dolgok történnek, amik teljesen megváltoztatják az elképzelésünket” – mondta Záborszky Dávid. A baptista lelkipásztor arra hívta fel a figyelmet, hogy egy kapcsolat nem csak az örömről szól, hanem arról, hogy felvállaljuk a nehézséget is. „Amikor a kihívásokkal teli időszakokban fel tudjuk fedezni, hogy a nehézségek ellenére mennyire szeretjük egymást, ott egy új minősége indul a kapcsolatnak. Kipróbált kapcsolat lesz, ami azt is jelenti, hogy ha később jön egy újabb nehézség, akkor már van egy pluszszál, ami összeköti a párokat” – fogalmazott Záborszky Zsófia. A kihívások kezelésével kapcsolatban a lelkipásztor a személyes Istenkapcsolat fontosságáról is beszélt: „Pluszt ad, ha Isten elé tudom vinni a párkapcsolati kérdéseimet is, segít a másikhoz is közelebb lépni.”

Távol vagy közel, avagy a házasság fejlődéslélektana

Egy kapcsolat olyan, mint egy szinuszgörbe: van, hogy a magasban vagyunk és előfordul, hogy a mélységet éljük meg. Utóbbi sok esetben a házasság végéhez vezet, mert a párok nem fogadják el, hogy a másiknak egy kis egyedüllétre van szüksége. „Nem baj, ha néha távolabb vagyunk egymástól, hiszen mindenkinek szüksége van egy kis önálló életre, amikor a saját dolgaival van elfoglalva. A lényeg, hogy tudjuk, hogy meghoztuk az elhatározást, egymás mellett döntöttünk, amibe belefér, hogy néha távolság van köztünk” – vélte Záborszky Dávid. A pszichológus ennek szemléltetéséhez a kapcsolat három szakaszát – szimbiózis, szeparáció, újra közeledés – emelte ki: „Helye van a távolodásnak és a közeledésnek is. Az embernek szüksége van arra is, hogy önmaga kérdéseivel egyedül küzdjön meg, ami a kapcsolaton belül úgy is tűnhet, mintha eltávolodna. Ez természetes folyamat, szükséges a kapcsolat megerősödéséhez. Ekkor önmagával találkozik az ember, amit később behoz majd a kapcsolatba. Ezt el kell fogadni, hogy egészséges párkapcsolatunk lehessen.”

A házaspár a megfelelési kényszerekről is beszélt. „Az online világban azokat osztják meg az emberek magukról, amik jók. Amikor ezeket nézem, nem biztos, hogy én is boldog vagyok. Ilyenkor saját gyengeségemet és mások erősségét látom. Ez viszont tévút! Egy kapcsolat küzdelmek között él, vívódásokkal teli” – mondta Záborszky Dávid. „A legtöbb siker kudarcok sorozatára épül. A házasság is ilyen. Egy olyan lehetőség, ami sehol máshol nem élhető meg” – mondta Záborszky Zsófia.

A budapesti Aranytíz Kultúrház – Tolnay Klári Színháztermében rendezett előadás beszélgetéssel és nézői kérdésekkel zárult. Az est házigazdája Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója volt.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!