Életutak

Életutak

Share this content.

Forrás: parokia.hu, fotó: edoku.org
Budapest – Elkészült a 47 írott életinterjút, több száz fényképet és 32 filmet tartalmazó EDOKU életutak nevű honlap, amely A Magyar Protestáns Egyházak elmúlt száz éve életinterjúk tükrében sorozat anyagait adja közre. Olyan arcképcsarnokot láthatunk, amelynek szereplői magyarországi, felvidéki és erdélyi református, evangélikus lelkészek, gyülekezeti tagok.

Mindenki története fontos. Történeteinkből lesz történelem, arcokkal, hétköznapokkal – olvasható a honlapon. A Parókia.hu portál Victor István lelkészt, interjúkészítőt kérdezte a sorozat létrejöttéről, az anyagok különlegességéről, a készítők távlati céljairól.

A hatalmas médiaanyag gyűjtése 2011-ig nyúlik vissza, a sorozat elindulása Hosszú Gyula történelemtanárhoz köthető. „Az ő gondolata volt 2013-ban, hogy a reformáció 500. jubileumi évére készülve érdemes lenne a református és evangélikus egyházban élő és szolgáló közéleti személyek, gyülekezeti tagok, lelkészek életét feldolgozni és közreadni. Ennek a munkának az egyik gyümölcse a sorozat, amely elsősorban szöveges interjúkat tartalmaz, és egyes részekhez 20 perces kedvcsináló filmek is készültek. Amikor öt évvel ezelőtt bekapcsolódtam a munkába, közösen jöttünk rá, hogy a munka során megismert élettörténetek és helyzetek  hosszabb, kidolgozottabb filmeket is igényelnek.”

A készítők legfontosabb célja a protestáns önismeret mélyítése. „Ha önmagunkra nézünk, személyes életutakat látunk, amelyben az elmúlt 100 év minden nehézségei és felemelő pillanatai, a családok és az országunk történelme, ezek nyomorúságai és áldásai visszatükröződnek. Történelmünkről sokat vitatkozhatunk, de az életutak megélt érzelmeit, személyes valóságát nem lehet vita tárgyává tenni. Ezekből a történetekből, sorsokból és arcokból állhat össze az, amit távolabbról nézve történelemnek nevezhetünk."

A megszólalók között találunk parlamentben felszólaló közéleti személyiséget, falusi parókián szolgáló lelkészt, zsidó származású, református gyermeket, aki a Skót Misszióhoz került a világháború poklában. Találunk felvidéki lelkészfeleséget, aki kimentette férjét a besúgóhálózat ügynökrendszeréből. Sok-sok élethelyzet, váratlan és olykor kegyetlen fordulatok.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!