Elhunyt Endreffy Mária

Elhunyt Endreffy Mária

Share this content.

Szöveg: evangelikus.hu, Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület
Budapest – A Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület ezúton is hírül adja, hogy Endreffy Mária diakonissza testvér néhány héttel 102. születésnapja előtt, július 3-án hajnalban hazatért Urához.

A Fébé Anyaház kápolnájában július 28-án, szombaton 16 órakor veszünk búcsút drága előre ment testvérünktől, majd 29-én, vasárnap 9.30 órai kezdettel Gertrud Heublein német diakonissza főnökasszony szolgálatával istentisztelet keretében is megemlékezünk róla.

A temetést a család szervezi Nyíregyházán.

Endreffy Mária egy korábbi interjúban így mesélt életéről :

Nyíregyházán születtem, 1939-ben lettem diakonissza. Az egyesület 1951-ben történt feloszlatása után visszatértem szülővárosomba, ahol egyházunk idősotthonát vezettem harminc esztendőn keresztül; innen mentem nyugdíjba. Gyönyörű, boldog életem volt, mindvégig éreztem, ahogy tenyerén hordozott Isten. A formaruhát nagyon szerettem, fájt, amikor meg kellett válnom tőle, de tudtam, hogy az elhívás, amelyet kaptam, ettől még változatlan marad, és örömmel szolgáltam az Úrnak. Az a bizonyosság vezetett, és adott erőt egész életemben, hogy „az Isten ajándékai és elhívása visszavonhatatlanok”. (Róm 11,29)

Endreffy Máriával 2016-ban Boda Zsuzsa készített élútinterjú, mely ITT olvasható.

Endreffy Mária életéről ITT tekinthet meg fényképes összeállítást.

A Fébé Evangélikus Diakonisszaegyesületet 1924-ben alapította Pauer Irma misszionárius saját klotildligeti (piliscsabai) házában, negyvenöt taggal, akkor még Fébé Evangélikus Diakonissza Nőegylet néven. Az Állami Egyházügyi Hivatal 1951-ben feloszlatta az addigra száznyolcvan diakonisszát egyesítő közösséget. A Fébé addigra jelentősen meggyarapodott vagyonát átadta megőrzésre az egyháznak. Az egyesület harmincnyolc évi „szétszórattatás” után, 1990-ben újraalakult. Ingatlanjaik közül hármat ugyan visszakaptak, azok működtetése viszont – számukra – már egyre súlyosbodó terhet jelentett. 2015-ben az ingatlanok egy részét a Magyarországi Evangélikus Egyháznak ajándékozták. A Fébé hagyományait az Evangélikus Diakónia ápolja tovább.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!