Elhunyt Konok Tamás festőművész

Elhunyt Konok Tamás festőművész

Share this content.

Forrás: Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia / Evangélikus.hu
Budapest – 2020. november 20-án, péntek hajnalban meghalt Konok Tamás Kossuth- és Prima Primissima díjas festőművész, a Nemzet Művésze – jelentette be a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia közleményében.

Konok Tamás evangélikus családba született, nagyapja Sándy Gyula építész, számos evangélikus templom tervezője. A nemzetközileg elismert festőművész többször is kiállított az Evangélikus Országos Múzeumban, számos alkalommal részt vett az Asztali beszélgetések sorozatban. Kilencvenedik születésnapja alkalmából ez év elején az Evangélikus Országos Múzeum Konok és... címmel rendezett kiállítás a Kossuth-díjas festőművésznek.

Konok Tamás festőművész (Budapest, 1930. január 9.)

Gyerekkorában zenésznek készült, 1945 és 1950 között a Zeneművészeti Konzervatóriumban tanult hegedülni, de részben családi indíttatásra (nagyapja, Sándy Gyula, a Műegyetem professzora) hamar a rajz és a festészet felé fordult. Beiratkozott a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, festő szakon szerzett diplomát 1953-ban Bernáth Aurél tanítványaként.

A zene azonban egész pályáját végigkíséri. Első képei figurális műtermi enteriőrök, modell után készült portrék. Látásmódjának változását alapjaiban meghatározta 1958-as féléves párizsi ösztöndíja.

Akkor még hazatért, de 1959-ben letelepedett Párizsban, és a rendszerváltozásig ott élt. 1953-tól állít ki itthon és Európa-szerte, szinte évente. Első önálló kiállítását 1960-ban rendezte meg a párizsi Galerie Lambert. 1963-tól a Hartford Alapítvány ösztöndíjával egy évig New Yorkban és Kaliforniában dolgozott. 1963 és 1974 között rendszeresen szerepelt a Réalités nouvelles kiállításain, 1970-ben megkapta a francia állampolgárságot, de a magyart is megtartotta.

1971-től szoros, 25 évig tartó kapcsolatba került a zürichi Schlégl Galériával. Feleségével, Hetey Katalin szobrászművésszel együtt állított ki 1981-ben, nagy feltűnést keltve, a budapesti Szépművészeti Múzeumban. 1992-től a Műegyetem címzetes egyetemi tanára. Művei számos nagy közgyűjteményben szerepelnek. Többek között a párizsi Bibliothèque nationale-ban, a winterthuri Kunstmuseumban, a berni Musée des beaux-arts-ban, a neuchâteli Musée d’art et d’histoire-ban, Brüsszelben, az Európai Parlamentben, a párizsi külügyminisztériumban, a hamburgi Städtische Sammlungban, a schiedam–rotterdami Stedelijk Museumban, a budapesti Iparművészeti Múzeumban, Szépművészeti Múzeumban és Kortárs Művészeti Múzeum – Ludwig Múzeumban stb., számos hazai és külföldi magángyűjteményben.

2001-től a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tiszteleti, 2006-tól rendes tagja.

Asztali beszélgetések… – Konok Tamás és Fabiny Tamás disputája
(A beszélgetés felvétele: 2014. január 9.)

Címkék: Konok Tamás - gyász -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!