Elhunyt Nagy Tamás építész

Elhunyt Nagy Tamás építész

Share this content.

Forrás: tervlap.hu / evangelikus.hu
Életének 69. évében elhunyt Nagy Tamás Ybl építészeti díjas, Prima díjas építész, a MOME volt tanszékvezetője, egyetemi tanára, a kortárs építészet egyik legkimagaslóbb alkotó egyénisége és gondolkodója, számos középület és templom tervezője.

Nagy Tamás középiskolai tanulmányait a győri Hild József Építőipari Technikumban végezte 1964-től 1969-ig. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán 1975-ben szerzett diplomát. A MÉSZ Mesteriskolát 1980-ban végezte el, 1986-től majd három évig New Yorkban, a Haines Lundberg Waehler Architects irodában dolgozott. Amerikából hazatérve, egy évet töltött Makovecz Imre irodájában. Vincze Lászlóval és Salamin Ferenccel 1990-ben megalapította az Axis Építészirodát, ahol tíz évig dolgozott, elsősorban egyházi megbízásokon. 1998-ban DLA címet kapott. 2000-ben megnyitotta saját építészirodáját, a Lint Építészeti és Művészeti Kft.-t, ahol haláláig vezető építész tervezőként tevékenykedett.


Fotó: A balatonboglári evangélikus templom

Már 1979-től részt vett a hazai építészoktatásban a BME Építészmérnöki Karán, majd a Magyar Iparművészeti Főiskolán óraadóként tanított. 2004-től 2014-ig, tíz éven át a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (2006-ig Magyar Iparművészeti Egyetem) építész tanszékének vezetője, 2011-től a MOME főállású egyetemi tanára volt.

Nagy Tamás Ybl Miklós-díját 1992-ben, Csonka Pál-érmet 2002-ben, Prima Díját 2010-ben, Kotsis Iván-érmet 2016-ben kapta. A hazai építészközösség egyik legjelentősebb és legnagyobb hatású alkotója volt. 


Fotó: A dunaújvárosi evangélikus templom

Nagy Tamás vallásossága, evangélikus identitása számos munkájában is megjelent. Az ő tervei alapján épült a Rákospalotai Evangélikus Egyházközség parókiája (1993), a Dunaújvárosi Evangélikus Egyházközség temploma (1996) az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium (1997), majd a hozzá tartozó tornacsarnok (2001) és általános iskola (2017) is, valamint ő tervezte a Balatonboglári Evangélikus Egyházközség templomát is (1999).


Fotó: Az aszódi evangélikus iskola

Nagy Tamás résztvevője volt a Budavári Evangélikus Szabadegyetemnek, ahol 2017-ben Fabiny Tamás elnök-püspök felkérésére előadást is tartott. Az Ybl-díjas építész a Ludwig Múzeumban szervezett Kortárs és szakrális című Asztali beszélgetéseken is részt vett, ahol Hafenscher Károllyal és Sulyok Miklóssal közösen a hely szelleméről folytatott disputát.

Nagy Tamás építész a dunaújvárosi evangélikus templomról (archív felvétel):

Nagy Tamás az aszódi evangélikus iskola épületéről (archív felvétel):

Címkék: Nagy Tamás - gyász - építész -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!