Elítéljük a a gödöllői görögkatolikus templomot ért vandál támadást!

Elítéljük a a gödöllői görögkatolikus templomot ért vandál támadást!

Share this content.

Forrás: Facebook.com / Fabiny Tamás
Gödöllő – Budapest – „Felperzselték Isten hajlékát” olvassuk a 74. zsoltár 4. versében. Dietrich Bonhoeffer német teológus a borzalmas Kristályéjszakát követően az 1938. november 9-i dátumot írta e bibliai idézet mellé, jelezve, hogy a zsinagógákat felgyújtó náci cselekedetek mintegy beteljesítik ezt a zsoltárt. Azóta elterjedt gyakorlat lett a keresztény szent helyek elleni brutalitás.

Nigériában és Irakban magam is láthattam meggyalázott, felperzselt vagy teljesen lerombolt templomok nyomát. Döbbenetes, hogy Magyarországon is van már példa a szent helyek elleni alattomos támadásra. Kőbányai lelkészi szolgálatom idejéből emlékszem a templomunkra festett obszcén feliratokra és rajzokra. Nemrég a debreceni református Nagytemplomot rongálták meg garázdák. Hétfő este a gödöllői görögkatolikus templomot érte vandál támadás. A biztonsági kamerák felvétele szerint betörték a viszonylag új templom kapuját, a padokat – miután gyúlékony anyagot locsoltak szét – felgyújtották, egy festékdobozt pedig az ikonosztázion királyi ajtajához dobtak. A templomban több millió forintos kár keletkezett, és akkor még nem beszéltünk a hívek megrendültségéről, amit pénzzel nem lehet kifejezni.

Amikor együttérzésemről biztosítom görögkatolikus testvéreimet, egyúttal a leghatározottabban elítélem ezt az aljas támadást, mint ahogyan minden keresztény ellenes cselekedetet és olyan indulatot, amely bármely vallás szent helye ellen irányul.

Őrizkednünk kell a bosszúállástól, ugyanakkor észre kell vennünk az ordas indulatok jeleit, akár már a verbális agresszió szintjén. Isten őrizzen attól, hogy a gödöllői templom elleni támadás napját, 2021. március 15-ét is (ráadásul nemzeti ünnepünket) a Bibliánk margójára kelljen írnunk, mint egy keresztényellenes támadás szomorú jelképű dátumát. Rajtunk is múlik, hogy megfékezzük, bárhonnan is jönnek, a romboló indulatokat.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!