Elítélték az egyiptomi keresztyének elleni terrortámadást

Elítélték az egyiptomi keresztyének elleni terrortámadást

Share this content.

Forrás: MTI
Kairó – Budapest – A parlament 2016. december 13-án 175 igen, 1 nem és 3 tartózkodó szavazattal határozatot fogadott el annak érdekében, hogy a világszerte tapasztalható keresztényüldözésekre felhívja a figyelmet. 2015-ben 7100 keresztényt végeztek ki a hite miatt, nyolcvan országban üldözik a keresztényeket. 130 millió embert folyamatosan üldöznek, miközben tavaly 2400 templomot ért támadás.

Jelenleg a legsúlyosabb emberi jogi sérelem a közel-keleti és afrikai keresztényeket éri – mondta a szavazást követően Harrach Péter. A KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy a vallásszabadság, az élethez, illetve az integritáshoz való jog egyaránt sérül. A politikus példaként említette a december 11-i, kairói kopt katedrális melletti kápolnában végrehajtott öngyilkos merényletet.

A határozatot ismertetve elmondta, hogy az Országgyűlés együttérzését fejezi ki az üldözöttekkel szemben, elítéli a terrorista bűncselekményeket, elismeri és üdvözli a magyar kormány részvételét a humanitárius segítségnyújtásban, valamint hatékony fellépést sürget. A határozat elítéli a gyilkosságokat, a jogtalan bebörtönzést, a kínzást, a nők elrablását, a gyermekek kizsákmányolását és bántalmazását, a szexuális bántalmazást, a rabszolgaságra kényszerítést, a deportálást, a lakosság erőszakos áttelepítését, a kényszerházasságot és a vallás erőszakos megváltoztatását.

A határozat ugyanazt a három jogi kifejezést – népirtás, emberiesség elleni bűncselekmények és háborús bűncselekmények – használja, amit az Európai Tanács februárban elfogadott határozta. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is hasonló lépéseket tett, mint Magyarország.

Orbán Viktor miniszterelnök is elítélte a merényletet

A kairói Szent Péter kopt keresztény székesegyház közelében advent harmadik vasárnapján végrehajtott számos emberéletet követelő robbantásos merényletet a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményben ítélte el, az érintettek hozzátartozóinak Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes együttérzését fejezte ki.

Orbán Viktor miniszterelnök II. Tavadrosznak, a Kopt Ortodox Egyház vezetőjének és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfőnek címzett táviratában a következőket írta: 

„Mély megdöbbenéssel értesültem a kairói Szent Péter kopt templomban ma reggel elkövetett, számos emberéletet követelő terrortámadásról. Egy olyan barátságos és a vallások békés egymás mellett élését hirdető közösséget ért ma, a karácsonyra való felkészülés közepette támadás, amelynek szeretetet és békét hirdető szellemiségéről személyesen is megbizonyosodhattam” - írta a kopt egyház vezetőjének Orbán Viktor. 

Hozzátette: „Biztosíthatom, hogy Magyarország és a magyar kormány a keresztény értékek szellemében kész minden segítséget megadni a kairói kopt közösségnek a károk helyreállításában. A magyarok nevében szeretném együttérzésemet kifejezni az áldozatok hozzátartozóinak és az egyiptomi keresztény közösségnek.”

Az egyiptomi elnöknek küldött táviratban Orbán Viktor kifejtette: ami történt, súlyos támadás a békében együtt élő egyiptomi muszlim és keresztény közösség és minden egyiptomi ember ellen.

„Magyarországon nagyra értékeljük elnök úr erőfeszítéseit a terrorizmus elleni küzdelem terén, mellyel nemcsak Egyiptom, de egész Európa számára életbevágóan fontos szolgálatot tesz” - fogalmazott a miniszterelnök. 

Orbán Viktor - mint írta - személyesen is nagyra becsüli, hogy az elmúlt években Szíszi elnök mindent megtett az egyiptomi keresztény közösség védelme érdekében. 

„Biztosíthatom, hogy Magyarország és a magyar kormány továbbra is elkötelezetten támogatja az egyiptomi népet és elnök urat a nemzetközi terrorizmus elleni harcban” - zárta táviratát Orbán Viktor.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közleményében azt írta, hogy Magyarország kiáll a kiszolgáltatottságban és fenyegetettségben élő keleti keresztények mellett.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!