Elkerülhetetlen a vallásgyakorlás visszaszorulása

Elkerülhetetlen a vallásgyakorlás visszaszorulása

Share this content.

Forrás: Vigilia Szerkesztőség, Wiener Zeitung
Bécs – Paul Michael Zulehner bécsi pasztorálteológus az elmúlt hónapokban hatalmas, 14.000 fős minta alapján végzett felmérést a karantén vallási hatásaival kapcsolatban.

Megállapítása szerint, a vallásgyakorlásnak a járvány idején tapasztalható visszaszorulása kulturális okokból feltartóztathatatlan és elkerülhetetlen folyamat, amely a jövőben is folytatódni fog. Előrejelzései alapján könnyen kétféle formát ölthet a közeljövő egyháza: egyrészt, egymást jól ismerő emberek szűkebb közösségei jöhetnek létre, másrészt a személyes érintettséget nélkülöző vallási szolgáltatások nyújtójává alakulhat az egyház. Mindkét esetben az a veszély fenyeget, hogy a közösségek idővel apróra zsugorodnak, sőt, el is tűnhetnek.

„Akik megszokásból voltak keresztények, a karantén idején eltűntek" – hangsúlyozta Paul Zulehner, s akik korábban csak a hagyomány kedvéért jártak templomba, valószínűleg már nem fognak visszatérni. Templomba már csak azok járnak, akiknek valóban fontos, ami a liturgiában történik, nem pedig a környezetük esetleges elvárásaihoz igazodnak.

Az Isten a karantén idején című felmérés eredményei könyv alakjában várhatóan januárban fognak megjelenni" - mondta Zulehner a Wiener Zeitung-nak.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!