Lelkészek a konyhában: Kotta „muzsikáláshoz” – Mátis András receptje

Lelkészek a konyhában: Kotta „muzsikáláshoz” – Mátis András receptje

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, összeállítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna, Kézdi Beáta
Tavaly ilyenkor a közelgő ünnep alkalmából a három püspöknét kért meg arra az Evangélikus Élet, hogy osszák meg az olvasókkal egy-egy olyan étel receptjét, amely rendszeresen a karácsonyi asztalra kerül náluk. A sikeresnek bizonyult összeállítás folytatásaként ez évben lelkészektől gyűjtött receptekkel igyekeztek a konyhában otthonosan mozgó olvasó kedvében járni. Mátis András Svédországban élő nyugalmazott lelkész is séf lett.

Sárközi kotta. Az erős és eleven karakterű Sárköz tájegység levegője, népművészete, színei, illatai ihlették a sárközi rakottast, amelyet baráti körök, nagycsaládok ünnepi alkalmaira ajánlok. Nem tudok minden részletre kiterjedő leírást adni, ám a recept amúgy is csak kotta, amelyből az tud igazán jól és szépen „muzsikálni”, akinek van érzéke és hajlama is arra, hogy e múló alkotást, az élvezhető ételt az örökkévalóság igényével készítse el.

Sárközi rakottas (saját kreáció)

A sütőben (vagy kemencében) sülő sárközi rakottas egy akkora – úgy 4-5 literes – födeles edénybe kerül, amely képes befogadni az összetevőket, felhasználásuk sorrendjében.

Béleljük ki az edény alját 50 dekányi, fél centi vastag húsos szalonnaszeletek felével, ehhez a mangalicaszalonna, illetve a bacon a legjobb. A tisztítottan 1,5 kg karikázott krumpli feléből rakjunk le egy sort a szalonnára. Erre jön egy sor 60 dekányi fűszeres, füstölt, friss vastagkolbász, azaz stifolder feléből.

Süssünk le kb. 50 dkg karikázott hagymát, és kissé pároljunk meg rajta egy kis fej (kb. 60 dkg) gyalult káposztát, majd ennek a feléből rakjunk egy réteget a kolbászkarikákra. Készen is kapható fűszeres sertéstarja vagy saját recept szerint pácolt, kb. 1,5 kilónyi hússzeletek felével szorosan (mert összesül), hézagmentesen takarjuk be a káposztás réteget. Majd jön a krumplikarikák másik feléből egy újabb, ismét szorosan rakott réteg. A maradék vastagkolbász újabb rétegével beborítjuk a krumplit. Erre a maradék előpárolt hagymás káposztát tenyérrel alaposan rányomkodjuk, ezzel tömörítjük a rétegeket, hogy minden jól összesüljön. A hússzeletek maradékával hézagmentesen tömörítve beborítjuk a káposztát.

Legvégül a húsra rakunk körbe szorosan félbevágott erős hegyes paprikákat – kb. 50 dekányit – a hegyükkel befelé és a vágott résszel leborítva, majd pedig szalonnát. Díszítsük bazsalikommal, és az egészet zárjuk le kb. 30 dkg vastagra szelt paradicsommal. Figyelem: vizet ne öntsünk alá, és zsírt se rá, mert a szalonnából, a szalámiból és a húsból is kiolvad elég!

Fedjük le az edényt, és 170 Celsius-fokon alsó-felső tűzön a sütőben vagy a kemencében süssük kb. 2-2,5 órán át, mert kell ennyi az összesen csaknem hat kiló nyersanyagnak. A sárközi rakottas akkor van készen, amikor már nem vizes az alja, és a tetején a zöldségek is szépen megpirultak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!