A házasság a jövő záloga – Elkezdődött a házasság hete

A házasság a jövő záloga – Elkezdődött a házasság hete

Share this content.

Budapest – 2014. február 6-án kezdetét vette a házasság értékeire való figyelemfelhívó ökumenikus kezdeményezés, a házasság hete. Az országos programsorozat idei arcai Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője és Mohay Tamás néprajzkutató, az ELTE BTK Néprajzi Intézetének vezetője. Szöveg és fotó: Galambos Ádám

A házasság hete mozgalom – amelyhez immáron huszonegy ország csatlakozott – tizenhét éve az Egyesült Királyságból indult. Magyarországon 2014-ben nyolcadik alkalommal veszi kezdetét a házasság értékeit hangsúlyozó kezdeményezés. Ebből az alkalomból tartottak sajtótájékoztatót Budapesten a I. sz. Központi Házasságkötő Teremben, amelynek moderátora Novotny Zoltán sportriporter, a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke volt. A sportriporter elmondta, hogy „a házasság hete olyan keresztyén kezdeményezés, mely a házasság bibliai értékeire hívja fel a figyelmet modern módon”.

Lackner Pál evangélikus püspök a kapcsolatok nehézségein átívelő szeretetről beszélt. „A párkapcsolatban meglévő konfliktus alapvetően nem baj, sőt, természetes. A nehézségek kezelését azonban tanítani és tanulni szükséges, hogy azokon úrrá tudjunk lenni.” Az evangélikus püspök kifejtette, hogy ez a tanulási folyamat azonban sohasem tekinthető lezártnak, hiszen mindig vannak újabb és újabb súrlódások, amelyeknél a másikhoz tapintattal és figyelemmel szükséges viszonyulnunk. A püspök egyúttal arra is felhívta a figyelmet: míg a mai fogyasztói társadalom azt mondja, hogy ami nem működik, azt el kell dobni, addig a keresztyén értékrend arról tesz tanúságot, hogy kapcsolatainkat szeretettel és odafigyeléssel meg lehet javítani. Lackner Pál Winston Churchill egyik mondásának parafrázisaként elmondta: „A házassághoz is energia, idő és befektetés szükséges, de nincs jobb ennél.”

A nyitó rendezvényen részt vett a házasság hete ez évi házaspár arca, Mohay Tamás és Keresztes Ilona is. Mohay Tamás néprajzkutató, az ELTE BTK Néprajzi Intézetének vezetője hangsúlyozta, hogy huszonhét évi házasságuk alapján úgy látja, ez a fajta kapcsolat az, amelyben az ember saját egészét élheti meg. „A házasság nem egzotikum, hanem a szerelem helye” – fogalmazott. Az idei mottóval kapcsolatban a néprajzkutató kifejtette, hogy „aki keres, azt megtalálják, de ehhez tiszta szív szükséges”.

Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője szerint „nem a házasság teszi tönkre a kapcsolatot, sokkal inkább az elköteleződés teszi teljessé az életet. Ezen a héten arról fogunk beszélni, hogy a fiatalok ne féljenek és ne riadjanak meg az elköteleződéstől, hanem merjenek házasságot kötni azzal, akit szeretnek.” A műsorvezető egy fiatalokkal folytatott beszélgetésére hívta fel a figyelmet, amelyből kiderült, hogy az ifjú generáció tagjai vágynak a jó házasságra. A párkapcsolaton belüli konfliktusokkal kapcsolatban Keresztes Ilona hangsúlyozta, hogy „a jó házasságnak nem az a titka, hogy nincsen benne baj, hanem az, hogy a szerelmesek elbírják, elviselik ezt szeretetben”.

Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök szerint „mivel a negatív hír eladhatóbb, ezért a jóról, a házasság értékeiről nehezebb hírt adni. Ugyanakkor tudnunk és hirdetnünk kell, hogy a család az aranykulcsa az ép, egészséges társadalomnak.” A katolikus segédpüspök kifejtette, hogy az egyház a házasság fontosságát hangsúlyozva, a házasulandók képzésével és a megházasodottak lelki kísérésével erősíteni kívánja a nemzetet.

„A házasság intézménye minden statisztikai adat ellenére sincsen válságban. A házasság Isten ajándéka, amely megerősíti és összeköti az elköteleződést vállalókat” – mondta Herjeczki Kornél, a házasság hete szervezőbizottságának tagja. Tájékoztatásából kiderült, hogy egy tizenhat országra kiterjedő kutatás alapján az élettársi kapcsolatban élők együttléte átlagosan két évig tart, és a meg nem házasodottak csupán négy százalékának marad meg a kapcsolata tíz évnél tovább. „Ezzel szemben a házasság olyan közösség, ami örök időkig kell hogy szóljon” – fogalmazott.

A házasság hete országos programsorozathoz nemcsak egyházak, hanem civil szervezetek is csatlakoztak, hogy színes programokkal, figyelemfelhívó kampányokkal a házasság értékéről beszéljenek házasoknak és házasság előtt állóknak. A programsorozat idei mottója: „Aki keres, azt megtalálják.”

Hivatkozások: Házasság Hete -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!