Igent mondani a másiknak – Elkezdődött a házasság hete

Igent mondani a másiknak – Elkezdődött a házasság hete

Share this content.

Szöveg és fotó: Galambos Ádám
Budapest – Felekezetek és civil szervezetek összefogásának köszönhetően, kilencedik alkalommal rendezik meg azt az országos rendezvénysorozat, mely a házasság és a család fontosságára, az egymással eltöltött minőségi idő megbecsülésére hívja fel a figyelmet.

Az idén február 7–14. között látogathatja meg a gyülekezetek és civil szervezetek azon rendezvényeit, melyek a házasságra, a párkapcsolat megbecsülésére, a problémamegoldásra hívják fel a figyelmet. „A házasság minden kultúra kezdete” – hangsúlyozta az I. sz. Központi Házasságkötő Teremben tartott sajtótájékoztatón Novotny Zoltán sportújágíró, a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke. A rendezvény moderátora kiemelte, hogy a négy kontinensen, összesen huszonegy országban működő nemzetközi mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. A házasság hete szervezőbizottsága koordinálta központi programok fővédnöke 2013 óta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Minden embernek szüksége van kötődési kapcsolatra!”fogalmazott Barát Katalin pszichiáter, családterapeuta. A Magyar Családterápiás Egyesület tagja hangsúlyozta, hogy „felnőtt korban a kötődési kapcsolat legfontosabb formája a házasság, mely egy olyan megerősítő támogatást jelent, amire mindenkinek szüksége van”. Barát Katalin beszédében kitért a párkapcsolati problémákra is: „Mára sérülékennyé vált a házasság, hiszen olyan elvárások társulnak hozzá, melyek szinte lehetetlenné teszik a boldog házasság megélését. Ezek az elvárások nemcsak társadalmi szinten jelentkeznek, hanem bennünk is vannak.” Az előadó Esther Perel családterapeutát idézte: „A házasságban sokszor azt várjuk el a másiktól, amit régebben egy fél falu volt csak képes nyújtani nekünk.” Barát Katalin hangsúlyozta, hogy a túlzott elvárások feszültséget okoznak, melyek gyakran váláshoz vezetnek. Statisztikákat idézve a pszichiáter kiemelte, hogy ma Magyarországon az első házasságok 45%-a végződik válással, míg a második házasságok közel 60%-a nem marad hosszú távú kapcsolat. „Miközben a válások száma egyre nő, öröm látni, hogy közben a párkapcsolati segítségkérésre is növekszik az igény. Ma már a kapcsolati problémákat nem szégyelljük annyira, így könnyebben merünk nehézségeinkről szakemberrel, lelki vezetővel vagy baráttal beszélni. Ez reményt ad, hiszen így lehetőség van a sérülékeny kapcsolat megjavítására” – emelte ki Barát Katalin. A családterapeuta hangsúlyozta: „A tartós, elkötelezett párkapcsolat fontos, értékes, és ha probléma van, lehet segítséget kérni. A párkapcsolatba fektetett erőfeszítés a legjobb erőfeszítés, mert az ember többet kap, mint amit beletett!”

A házasság hetén azt ünnepeljük, amit sokan siratnak, pedig a házasság a jövő és a remény jelképe” – fogalmazott Bíró László tábori püspök. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a házasság olyan intézmény, mely „a jelenben érték és feladat”. Az idei év mottójából kiindulva – A szeretet szenvedély és döntés – a római katolikus püspök kiemelte, hogy „a szenvedély nem csak külső lobogást jelent, hanem befelé is mutathat, olyan radikalizmus, mely a másikra való odafigyelést feltételezi”. Bíró László beszédében kitért a fiatalabb korosztály elköteleződési nehézségeire is és biztatta őket, hogy merjenek dönteni. „Az ideiglenesség társadalmában az állandóság kultúrájára törekszik a házasság” – emelte ki a püspök. Ugyanakkor Bíró László figyelmeztette is házaspárokat, hogy a házasságot folyamatosan építeni kell, fel kell fedezni, és a párkapcsolat állandó megújulásra szorul: „A házasság nem főnév, hanem cselekvést megfogalmazó ige” – fogalmazott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke.

Ezen a héten különösen is láthatóvá válik, hogy az egyház hogyan kíséri végig életük útján a házaspárokat” – emelte ki beszédében Fekete Károly püspök. A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi alelnöke hangsúlyozta, hogy az egyház jelen van az élet fontos állomásain, egy „életfogytig tartó kapcsolatot biztosít”, mely támasz és megerősítés lehet. „A házasság Isten ajándéka, mely bármennyire is örömökkel teli, mégis kopik, ezért folyamatosan karban kell tartani.” A református püspök kiemelte, hogy a házasság hete programjai centrumba helyezik azokat a kérdéseket, melyekben sokan hiányt szenvednek, valamint a programok segítségével teret adnak olyan ismereteknek, melyek a házasság értékeire, a hűségre, a családalapításra fókuszálnak. Fekete Károly hangsúlyozta, hogy „a házasságban az ember kiegészíti önmagát, gazdagabbá válik. Ugyanakkor a nehézségek kezelésére is figyelmet kell fordítani, ezért ahhoz, hogy a kapcsolatba bele ne fáradjunk, mindig kell egy kis tapintatos figyelem, szeretet, derű és humor”.

A szeretet: szenvedély és döntés” – ezt a mottót választotta a házasság hete idei házaspár arca, Hegedűs Endre, Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész és felesége, Hegedűs Katalin zongoraművész. A házasság olyan, mint a Mission Impossible: egy lehetetlen küldetés, ha azt egyedül akarjuk megélni. A házasságot mi nem önzően egyedül, nem is ketten, hanem hárman éljük: Istennel közösségben” – fogalmazott Hegedűs Endre. A Kossuth-díjas zongoraművész beszédében hangsúlyozta, hogy a házassághoz elengedhetetlen a humor és játékosság, hogy a problémák ne buktatók legyenek: „Tudni kell a negatív érzelmek örvényében megállni és rátalálni arra, hogyan lehet azon változtatni. Ilyenkor jó egy vicc vagy az imádság. Ezektől mindig elfelejtjük, hogy min is veszekedtünk.” Hegedűs Endre ugyanakkor kiemelte, hogy „a házasság életünk főműve, mely átsegít a nehéz feladatokon”.

A házasság az örömre vezető út, ugyanakkor szenvedésekkel is teli van” – fogalmazott Hegedűs Katalin. A zongoraművész hangsúlyozta, hogy a hit az, ami lehetőséget teremt arra, hogy túllépjünk a szenvedéseken és felfedezzük a másikat. „Igent kell mondanunk a másikra, valamint időt kell keresni arra, hogy egymással minél többet együtt legyünk” – emelte ki Hegedűs Katalin, aki hangsúlyozta: úgy érzi, hogy házasságukban „kölcsönösen a másik boldoggá tétele teljesíti be” szándékaikat. A zongoraművész biztatta a fiatalokat, hogy merjenek igent mondani egymásnak, hiszen „házasságban élni nagyszerű kihívás, mely soha máshol meg nem tapasztalható örömhöz vezet.”. („Mint a patak medrében két kavics, úgy csiszolódunk egymáshoz” – Beszélgetés a házasság hete arcaival című interjúnkat ITT olvashatja.)

„Örülünk annak, hogy országunkat egy családbarát kormány vezeti, hiszen ez a szemlélet sok jó eredményt hozott: a házasságkötések száma örvendetesen növekszik” – fogalmazott Herjeczki Kornél. A házasság hete mozgalom országos koordinátora a rendezvénysorozattal kapcsolatban kiemelte, hogy „a házasság hete a házasodni készülőket, valamint a jelenleg is házasságban élőket célozza meg, akiket arra szeretnénk buzdítani, hogy ápolják kapcsolatukat, hogy kibontakozhasson belőle mindaz, amit az valóban rejt”. A Harmat Kiadó igazgatója hangsúlyozta, hogy a párkapcsolati gondban küzdőknek is segítséget kívánnak nyújtani, így számos szakmai rendezvénnyel szeretnék a párkapcsolatok megmaradását erősíteni.

A házasság hete központi programjai:

2016. 2. 7. Nyitó Istentisztelet
a Budapest-Fasori Református templomban
Helyszín: Budapest-Fasori református templom, kezdés: 10.00–11.00

2016. 2. 8. Kendőzetlenül a házassági intimitásról
Varga György és Anikó házassággondozók előadása
Helyszín: Aranytíz Kultúrház, kezdés: 18.00
A Baptista Családi Szolgálat vezetőinek előadása.

2016. 2. 9. „A szeretet: szenvedély és döntés” – Koncerttel egybekötött beszélgetés a Vigadó dísztermében
Helyszín: Pesti Vigadó, kezdés: 19.00
Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművésszel és Hegedűs Katalinnal, a házasság hete idei arcaival Süveges Gergő, az MTVA Kossuth rádió műsorvezető-szerkesztője beszélget.
A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztrálni a www.vigado.hu/hazassaghete címen lehet.

2016. 2. 10. Arcok és harcokBeszélgetés az örök hűségről
Nekik hogyan sikerülhet? Kérdezd meg azokat, akik hisznek benne!
Helyszín: ELTE ÁJK, Aula Magna, kezdés: 18.00
Résztvevők:
Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin zongoraművészek – a házasság hete idei arcai,
Krúdy Tamás, a Nők Lapja vezető szerkesztője és felesége, Krúdy Zsófia,
Madarász Isti filmrendező és felesége, Kerekes Monika.
Moderátor: Keresztes Ilona, az MTVA Kossuth rádió vezető szerkesztője.

2016. 2. 11. Családbarát szemlélet, munka-magánélet egyensúly
Konferencia a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében
Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia, kezdés: 10.00
A program regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.haromkiralyfi.hu oldalon lehet.

2016. 2. 12. Szenvedély és elkötelezettség: tűz és víz? – A házasság kulisszatitkai
Helyszín: TIT Stúdió, kezdés: 18.00
Kovács Károly pszichológus, családterapeuta és felesége, Kovácsné Ember Katalin mentálhigiénikus előadása.

2016. 2. 13. Áldással egybekötött Bálint-napi koncert
Fellép a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Cantate vegyeskara és Jubilate gyermekkara, vezényel: Sapszon Ferenc karnagy
Helyszín: Deák téri evangélikus templom, kezdés: 18.00
Igét hirdet: dr. Fabinyi Tamás evangélikus püspök

2016. 2. 14. Záró Szentmise
Főcelebráns: Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke
Helyszín: Budapest-Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz plébániatemplom, kezdés: 18.30

A házasság hete mozgalomhoz kapcsolódó további programok IDE kattintva tekinthetőek meg.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!