Ellátogatott Pitvarosra az új püspök

Ellátogatott Pitvarosra az új püspök

Share this content.

Szöveg: Csonka Zsuzsanna
Pitvaros – Az Ambrózfalva–Csanádalberti–Pitvarosi Egyházközségnek nagy öröme volt 2018. július 9-én. A Déli Egyházkerület nemrég beiktatott új püspöke, Kondor Péter Radosné Lengyel Annával, a kerület leköszönő felügyelőjével látogatást tett Pitvaroson. A püspök első, gyülekezetekben tett útjai között kereste fel az egyházközséget. A felügyelő a gyülekezet presbitere, tagja már évek óta.

A gyülekezetből Csonka Zsuzsanna lelkész, Dénes Erzsébet Prónay-díjas felügyelő és Hodák Györgyné másodfelügyelő fogadta a vendégeket. Az egyházi vezetők megtekintették a nemrég felújított pitvarosi parókiát, amelyre az Emberi Erőforrás Minisztériuma által kiírt pályázaton tizenkilencmillió forintot nyertek. Ezenfelül a két évvel ezelőtti kerületi missziói nap perselypénzének felét is megkapták.

A vendégeknek nagyon tetszett, amit láttak, mert valóban gyönyörű lett a felújított parókia, melynek munkálatait a felügyelő óriási erővel szervezte, kísérte. A házigazdák rövid beszélgetésben tájékoztatták őket a gyülekezetről, melynek során szó esett a szombaton kezdődő hittantáborról is. Örömteli, hogy hét felnőtt vezetésével huszonkilenc gyermek vesz részt rajta. A lelkész asszonynak az elmúlt tanévben tizenegy csoportban ötvenkét hittanosa volt a szórványgyülekezetben. 

Szomorú látvány tárult azonban a látogatók elé, amikor megtekintették a templomot, ahol éppen nemrégiben szakadt le egy darab a mennyezetből. A romjaiban is rendben tartott templom kívül-belül felújításra szorul, sőt teljes födémcsere is esedékes lenne. A templom sorsát Lázár János országgyűlési képviselő is figyelemmel kíséri az önkormányzattal együtt. Sajnos a gyülekezet létszáma mára lecsökkent, a lakosságcsere következtében sokan kerültek Csehszlovákiába. Ide pedig római katolikusok települtek be. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!