Ellopták a pitvarosi evangélikus templom kilincseit

Ellopták a pitvarosi evangélikus templom kilincseit

Share this content.

Forrás: delmagyar.hu, szöveg és fotó: Kovács Erika
Pitvaros – A közel 140 éves pitvarosi evangélikus templom 2019. január 30-án reggelre kilincsek nélkül maradt. A főbejáratról kívül-belül, az oldalajtóról kívülről lopták el ismeretlenek a patinás zárakat.

„Elhunyt egy evangélikus társunk. Amikor a harangozó be akart menni a templomba, hogy meghúzza érte a harangokat, akkor vette észre, hogy hiányzik a főbejáraton a kilincs” – mondta Matuzné Halász Judit, a templom gondnoka.

A harangozó azonnal szólt. Alig tudták a zárat kinyitni, mert a cilindert is lelopták. A belső kilincset is elvitték, ami csak úgy lehetséges, hogy a zárat is feltörték, és bementek a templomba.

Matuzné Halász Judit elmondta, a harangozóval megnézték a másik, az oldalsó ajtót is, amelyről szintén hiányzott a patinás kilincs. Az is látszott, hogy feszegették az ajtót. A belső kilincs megmaradt, talán siettek. A zár körüli míves foglalatot viszont leszedték. A gondnok és a harangozó megnézték, hiányzik-e még valami más is a templomból, de az elkövetőknek valószínűleg csak a kilincsekre lehetett megbízásuk. 

Az Aigner Adolf tervei alapján épült, bizánci stílusú evangélikus templomot Szeberényi János püspök szentelte fel 1882. december 17-én. A csaknem 140 éves evangélikus templomban már régen nem volt sem istentisztelet, sem más esemény. A templom kívül-belül nagyon rossz állapotban van. Az időjárás az elmúlt évtizedekben óriási károkat okozott a templomban. Az épület beázik, potyog a mennyezet.

A templom felújításra szorul, egyelőre azonban nincs rá forrás. Az ajtó nem maradt sokáig kilincs nélkül. Az önkormányzat brigádja fűtéscsőből hajlított egyet, ugyanis nem könnyű ekkora ajtóra új kilincset beszerezni.

A pitvarosiak szerint a templom míves ajtónyitói gyűjtőkhöz vándorolhattak, de az is előfordulhat, hogy egy új vagy felújított ház díszei lesznek valahol.

Címkék: Pitvaros - templom - lopás - kilincs -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!