Elmaradnak a Deák téri orgonazenés áhítatok is

Elmaradnak a Deák téri orgonazenés áhítatok is

Share this content.

Szöveg: Finta Gergely
Budapest – „A következő vasárnapra már korábban meghirdetett kamaraestünk, amelyet a Bach Mindenkinek Fesztivál keretében terveztünk, sajnos elmarad - csakúgy, mint az egész fesztivál. Reméljük, hogy a rendezvény egy későbbi időpontban megvalósulhat.” – írta Finta Gergely. A továbbiakban az ő gondolatait közöljük.

A koronavírus terjedését megelőző intézkedések végett, a Deák téren nem lesznek megtartva a nyilvános istentiszteletek az elkövetkezendő időszakban. Az orgonazenés áhítat sorozat következő alkalmait sem tudjuk megtartani a megszokott formában.

A kialakult helyzet miatt keressük annak lehetőségét, hogy interneten keresztül jelentkezzünk, hallható legyen orgonánk és torvaji orgona hangja, ezen keresztül pedig kapcsolatban maradhassunk hűséges látogatóinkkal, sőt, újabbakat érjünk el.

Elsőként két rövid részlet: H. Schütz: Eile, mich, Gott, zu erretten SWV 282 (Kleine geistliche Konzerte)

A tétel a múlt vasárnapi istentiszteleten hangzott el.

A mű szövege:

"Istenem, ments meg engem, URam, siess segítségemre!
Szégyenkezzenek és pironkodjanak, akik életemre törnek!
Riadjanak vissza, és érje gyalázat azokat, akik bajomban gyönyörködnek!
Távozzanak megszégyenülve, akik hahotázva beszélnek rólam!
Örüljenek és örvendezzenek benned mindazok, akik téged keresnek!
Akik szabadításodra vágyódnak, hadd mondhassák mindig, hogy nagy az
Isten!
De én elesett és szegény vagyok, siess hozzám, Istenem!
Te vagy segítségem és megmentőm, URam, ne késlekedj!"

(Zsolt 70, 2-6)

(A darab annak a sorozatnak (Kleine geistliche Konzerte) a része, amit Schütz a 30 éves háború idején írt, amikor nagy létszámú zenei együtteséről le kellett mondania és néhány énekes szólistával igyekezett fenntartani az igényes egyházzenét.)

BWV 150. kantáta részlete „Nach dir, Herr, verlanget mich” - „Uram, hozzád emelkedem lélekben!” (Zsolt 25,1) az egy évvel ezelőtti kantátazenés istentiszteletből

A kantáta a Deák téri evangélikus templomban 2019. 03. 17-én, Böjt 2. vasárnapján a 11.00-kor kezdődő, kantátazenés istentiszteleten hangzott el.

Nr. 7. Kórus szövege: „Szenvedéssel teli napjaimat Isten örömre változtatja. A keresztyéneket a tövises úton a menny ereje és áldása kíséri. Ha Isten az én hű oltalmazóm, akkor nem törődöm az emberek dühével, Krisztus, aki mellettünk áll, segít minden nap, hogy győztesen harcoljak.”

Kívánom, hogy a nehezebb napokban mindannyian megtapasztalhassuk a két tételben is megjelenített isteni oltalmat!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!