Elmondjuk, hogyan rendelkezhetünk adónk 1%-áról pár kattintással!

Elmondjuk, hogyan rendelkezhetünk adónk 1%-áról pár kattintással!

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – Hétfő óta elérhetőek az szja-bevallási tervezetek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján az ügyfélkapun keresztül. Aki egyetért a tervezettel, annak nem kell tennie semmit, a tervezet május 22-én hivatalos szja-bevallássá válik. Az ellenőrzéskor azonban fontos, hogy rendelkezzünk az adó 1+1 százalékának felhasználásáról.

A NAV idén már 5 millió – a tavalyinál egymillióval több – tervezetet készített el. A több mint 3,2 millió ügyfélkapuval rendelkező magánszemély a mobiltelefonján, a tabletjén vagy számítógépén is megtekintheti, illetve szükség esetén szerkesztheti is szja-bevallását. A bevallásokat a legegyszerűbben ezen az online felületen lehet módosítani. Azt tanácsolják, hogy május 20-ig lehetőleg minél többen nyissanak ügyfélkaput, hiszen a módosítás néhány gombnyomással otthonról is elintézhető. Akinek nincs ügyfélkapuja, március 19-ig kérheti a tervezet postázását. 

Az online felületen célszerű átnézni az adóbevallást, hogy biztosan a helyes adatokat tartalmazza. Vannak ugyanis olyan jövedelmek vagy kedvezmények, amelyekről az adóhivatalnak nincs tudomása.

A tavalyi év szomorú tapasztalata volt, hogy sajnos sokan elfogadták a NAV bevallását anélkül, hogy megnézték volna. Pedig ha felmentek volna a bevallástervezet oldalára, egyúttal rendelkezhettek volna adójuk 1+1 százalékáról is. Szeretnénk, ha idén az adózók tudatosabbak lennének e téren, különösen azért, mert a 2018. évben a NAV az egyház technikai számára szóló, benyújtott és bevett nyilatkozatot annak visszavonásáig figyelembe vesziAz 1+1 százalékról rendelkező nyilatkozaton jelezheti azon döntését is, hogy kívánja-e, hogy nevét és elérhetőségét (postai, illetve elektronikus levelezési címét) az Ön által kedvezményezettként feltüntetett civil szervezettel és egyházzal közölje a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek. 

A https://eszja.nav.gov.hu oldalon rendelkezhet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról a Magyarországi Evangélikus Egyház javára. Technikai szám: 0035

Az 1+1 százalékos felajánlásról a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhet.

A rendelkezést 2018. május 22-éig benyújthatja:

  • a személyijövedelemadó-bevallás részeként (elektronikus vagy postai úton, illetve a NAV ügyfélszolgálatain személyesen),
  • az e-szja felületen az online kitöltőprogram segítségével (elektronikus vagy postai úton, illetve a NAV ügyfélszolgálatain személyesen),
  • 17EGYSZA jelű nyomtatványon (elektronikus vagy postai úton vagy lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain személyesen). A nyomtatvány a NAV honlapjáról letölthető. Vagy
  • a 17EGYSZA jelű nyomtatvány adattartalmával egyező nyilatkozati lapként (postai úton vagy személyesen a NAV ügyfélszolgálatain).

2018-tól megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, azonban a korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltató továbbra is összegyűjtheti az 1+1 százalékos nyilatkozatokat.

A 2018. május 22-ei határidő jogvesztő! Ez azt jelenti, hogy ha ezt követően rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1 százalékáról, a rendelkezése érvénytelen, és késedelmét igazolási kérelemmel sem mentheti ki.  

Címkék: 1% - NAV - online - ügyfélkapu -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!