Élő istentisztelettel jelentkeznek a kaposvári evangélikusok az online térben

Élő istentisztelettel jelentkeznek a kaposvári evangélikusok az online térben

Share this content.

Szöveg: Hricó Iván
Kaposvár – Élő online istentisztelet közvetítéssel jelentkezik februártól a Kaposvári Evangélikus Egyházközség az Isten igéjére vágyó érdeklődők számára. A Youtube internetes videómegosztó portál adta lehetőséget kihasználva, a közösség minden vasárnap 10 órától „Élő Istentisztelet” címmel várja a virtuális tér istentisztelet látogatóit.

Évtizedes problémája a somogyi és Kaposvár környéki szórvány evangélikusságnak, hogy sok településen nincs lehetőség rendszeres evangélikus istentisztelet megtartására. A legtöbb faluban sajnos csekély számban élnek evangélikusok, így a sokszor 30–40 kilométerre található más települések templomaiba kell ellátogatnia azoknak, akik Isten igéjére vágynak.

Ezen testvéreknek és a betegágyban, kórházban, szolgálatban lévő evangélikusoknak és keresztyéneknek kínál február elejétől egy különleges lehetőséget az evangélikus gyülekezet.

„Élő Istentisztelet” néven online közvetítés tekinthető meg a kaposvári evangélikus templomból minden vasárnap délelőtt 10 órától. Így egyazon időben, de bárhonnan átélhető az evangélikus közösséghez tartozás és a saját lelki otthon légkörének csodálatos élménye.

A közvetítés megtekintéséhez semmi más nem szükséges csak internetelérés és a „Kaposvári Evangélikus”  Youtube csatorna felkeresése. Amennyiben valaki feliratkozik a csatornára, vasárnap délelőtt értesítést is kap az istentisztelet kezdetéről. Az istentisztelet közvetítése előtt a gyülekezet életének főbb eseményeiről is tájékoztatást kapnak az online térbe látogatók.

„Nagy örömünk az online térben való megjelenés. Gyülekezetünk vezetése elsősorban a hatalmas szórványban élő Kaposvár környéki evangélikusokra gondolva döntött úgy 2019 januárjában, hogy támogatja azt a fejlesztést, amivel lehetővé tesszük az élő közvetítést. Célunk, hogy a templomtól messze élő gyülekezeti tagok is átélhessék a közösséghez és Istenhez tartozás felemelő érzését” mondta Pongrácz Máté, a Kaposvári Evangélikus Egyházközség lelkésze.

A fejlesztés eredményeként Somogyban szinte egyedülálló módon közvetít élő egyenes adásban istentiszteletet egy gyülekezet. A kaposvári közvetítés azonban a történelmi protestáns egyházak tekintetében is egyedülálló, hisz alig áll rendelkezésre megfelelő hangi és képi minőségben élő online istentisztelet közvetítés a Kárpát-medencében. 

A gyülekezet célja, hogy az online eszközök segítségével kitárja a kaposvári templom ajtaját és belelátva egy keresztyén gyülekezet életébe, minél többen kedvet kapjanak a közösséghez tartozásra.

Az első hónap statisztikája alapján több mint ezerötszáz megtekintője volt az „Élő Istentisztelet”-nek, és közel száz ember iratkozott fel a „Kaposvári Evangélikus” Youtube csatornájára. A gyülekezet vezetői várják a további érdeklődőket és istentisztelet látogatókat online vagy személyesen a Berzsenyi parkkal szembeni templomban.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!