Élő reménységgel – A Püspöki Tanács levele a Magyarországi Evangélikus Egyház gyülekezeti elnökségeinek

Élő reménységgel – A Püspöki Tanács levele a Magyarországi Evangélikus Egyház gyülekezeti elnökségeinek

Share this content.

Szöveg: PÜT
Budapest – Egyházunk püspökei legújabb körlevelükben továbbra is azt kérték, hogy ne tartsanak lelkészeink olyan istentiszteleti és egyéb alkalmakat, amelyek fizikai kontaktussal járnak. A május hónapra tervezett egyházkerületi családi és missziói napokat is elhalasztjuk, és javasolják azt is, hogy a konfirmációi ünnepségeket őszre, vagy jövő tavaszra halasszák a gyülekezetek. Levelüket az alábbiakban teljes terjedelemben olvashatják.

Kedves Testvérek!

Hatodik hete élünk különös bezártságban, ami – bár mindenkire eltérő mértékben hat – egyre nagyobb hiányérzetet okoz hitünk közösségben való megélését illetően. Várjuk a korlátozó intézkedések enyhítéséről szóló híreket, és reményeink szerint, erre a megfelelő időben sor fog kerülni. Most azonban továbbra is fenn kell tartanunk a Püspöki Tanácsnak a járványügyi veszélyhelyzetben hozott döntéseit és kéréseit. Így továbbra is azt kérjük, hogy ne tartsatok olyan istentiszteleti és egyéb alkalmakat, amelyek fizikai kontaktussal járnak.

A súlyos betegek, de különösen a haldoklók esetében viszont meg kell keresni a személyes találkozás módját. A bölcs mérlegelés itt megkerülhetetlen.

Javasoljuk, hogy a temetésnél – lehetőleg kis létszámú gyászoló gyülekezet jelenlétében – csak a sírnál, szabad téren legyen szertartás. A látogatások helyett a telefonos és digitális kommunikációra kell támaszkodnunk. Kérjük, ilyen módon figyeljetek arra, hogy senki ne maradjon magára. A kialakult gazdasági helyzetben és a bezártságból adódóan sok egyéni tragédia várható, ezekben mindenképpen törekedjünk a lelkipásztori segítségre.

Ehhez gyülekezeteink figyelmébe ajánljuk a MEÖT tagegyházainak együttműködésében létrehozott ökumenikus egyházi lelki segélyvonalat, ahol a koronavírus miatt érintett egészségügyi dolgozók, betegek és hozzátartozóik hívását különböző felekezetű, köztük 20 evangélikus lelkész várja. Az ingyen hívható „zöld szám”: +36 80 496 005, ingyenesen hívható mindennap 8 és 20 óra között.

Egyházkerületeink elnökségei nevében jelezzük, hogy a május hónapra tervezett egyházkerületi családi és missziói napokat elhalasztjuk, melyeket reménységünk szerint egy év múlva, 2021 májusában rendezhetünk meg.

Javasoljuk továbbá – az egyházközségi elnökségek döntésére bízva –, a konfirmációi ünnepségek őszre vagy jövő tavaszra halasztását.

A Gyülekezeti és Missziói Osztály a közeljövőben tájékoztatást fog adni a nyárra tervezett országos programokkal, táborokkal kapcsolatban.

Köszönjük a megértést, a türelmet és a rengeteg kreativitást, a nyomtatott és online felületeken végzett szolgálatot, a pásztori jelenlétet gyülekezeteink és intézményeink életében. Jó ezt az egymásra is figyelő, egymás hite és szolgálata által e nehéz időben is épülő testvéri közösségben megtapasztalnunk!

A hét igéjével köszöntünk benneteket:

„Áldott a mi Urunk Jézus Krisztus Istene és Atyja, aki nagy irgalmából újjászült minket Jézus Krisztusnak a halottak közül való feltámadása által élő reménységre...” (1 Pt 1,3)

Erős vár a mi Istenünk!

Budapest – Győr 2020. április 22.

Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök

Kondor Péter püspök

Szemerei János püspök

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!